Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Om du sårar en stark…. om du sårar en svag…

stark svag

Jag hörde en gång en s.k. värsting på en skola för några år sedan. Han berättade vad han gjort och hur illa han tyckte om sig själv. En flicka ställde en fråga – vad är det värsta du gjort?  Han var tyst i några sekunder.
– Jag kan inte säga det. Jag har slagit folk blodiga men det kan också ha varit ett slag på armen eller någonting jag sade. För jag vet inte hur den jag utsatte min skit för reagerade. Vi vet aldrig hur andra reagerar på vad vi säger eller gör. Jag slogs och misshandlade men jag vet inte vad det värsta jag gjort är. Det kan ha varit ord, det kan ha varit slag.
Och det där är det svåra för alla oss.
För sårar du en stark, kan den resa sig. Men sårar du en svag, kan det vara sista gången men vi vet inte vem som är vem.
Och vi ska också komma ihåg att även om du är empatisk så kan du ge tyste medgivanden till någonting elakt. Du kan vara med när det finns de som sårar andra, genom ord eller handlingar och du står tyst. Du borde ingripa men du gör det inte, för att du inte vågar eller inte förstår hur ont det gör. Du borde ingripa men ler åt en situation eftersom du blir del av ett drev. Du borde ingripa men står och ser på när någon annan får osynliga sår och vet ändå, att det kan vara din tur nästan gång. Du borde ingripa men gör ingenting. Jag tror vi är många som varit där någon gång, i en situation där vi blir mindre än den berömda lorten Astrid Lindgren skriver om i bröderna Lejonhjärta. Jag har varit där och ångrat att jag inte sade någonting. Men jag har växt i mitt mod genom att bli en lort några sekunder och därefter bestämma mig att inte vara det igen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on oktober 11, 2014 by in Tweet my wor(l)d and tagged , , , , .
%d bloggare gillar detta: