Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Propaganda och låt inte ord förlora sitt värde hos de som hatar

”Det här är omtanke och medmänsklighet” säger man i filmen.
Det är inte ofta jag faktiskt blir upprörd men SD är inte medmänskligt. De förstår inte innebörden i ordet, de skulle aldrig förstå Ubuntu, som säger att jag är den jag är på grund av vad vi alla är.
Det är som att säga i samma mening att Hitler, Stalin och Pol Pot var medmänskliga. I en diskussion för ett tag sedan, var det några som ville få mig att tro det. För det börjar med orden, att fascism försöker stjäla orden och göra dem till sina egna. Efter orden kommer handling, där du exkluderar de som du inte anser värdiga din ideologi. Om vi sedan ger makten till fascismen är det alltid de mest hatiska som leder, de som är psykopater och narcissister eller värre – de är samtliga hatare. Hatare ser alltid fiender, var de än tittar, eftersom de har dålig självkänsla. Och de vet inte vad medmänsklighet innebär. För vi det som skiljer oss åt är hur vi ser på verkligheten och inte hur den är.
Låt därför inte ord förlora sitt värde hos de som hatar.
Medmänskligheten är större än exkludering, hat, avund och småsinthet.
Och kom ihåg att det här är inte reklam. Det har samma syfte som Leni Riefenstahl gav till nazismen, en försköning av någonting mer avskyvärt. Det är vackra, framgångsrika människor som visar och de är klädda i vitt, fundera på varför och filmen i övrigt flödar i färger.
Det här är ingenting annat propaganda. Kom ihåg att Hitler hade Ett land, ett folk, en ledare. SD har ”bara” Ett land, ett folk. 
Det här är fascistisk propagande som just nu utnyttjar dina fördomar, speciellt om du alltför sällan möter och hör berättelserna du skulle behöva höra. SDs tankar för mig ofta till den där krypskytten som under kriget i Sarajevo sköt ihjäl människor. En reporter söker upp honom, där han gömmer sig bakom ett fönster. Han frågar hur han kan skjuta oskyldiga kvinnor och barn. Men det är inte kvinnor och barn säger han, det är grisar han skjuter. Ingenting annat. När han inser att det är människor, börjar han gråta men det går bara några minuter innan han återigen går in i rollen som krypskytt och börjar skjuta igen. Så kan det gå om du avhumaniserar andra människor och steget är inte så långt som vi inbillar oss.
Det kan börja med en valsedel, på söndag. Det är du som gör valet att se människor, för medmänsklighet eller välja att inte lyssna på historien. Kom ihåg att du likväl under trettiotalet kunde röstat fram Hitler och blivit lägervakt, du kunde gått med i det kommunistiska partiet och arbetat i lägren vid Gulag om du lägger din röst på SD. Valet är som sagt ditt.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on september 8, 2014 by in Funderingar and tagged , , , , , , , , , .
%d bloggare gillar detta: