Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Nu är det fan dags att säga nej

fotbollsdöd

Så kom det, ett dödsfall.

Inte helt oväntat. Sorg för en familj. Men gör ingen martyr av detta, sätt ingen helgongloria på den som dog och gör det inte till en isolerad händelse. Svensk fotboll har inte velat ta i det problem de har, och politiken har inte vågat göra någonting. Vi kommer se fler dödsfall om ingenting görs.

Förslagen är egentligen ganska enkla i mina ögon.

 

  1. Få klubbarna att rensa på riktigt bland supportrar. Varje match ska registreras av övervakning och gås igenom, för att få bort de som förstör.
  2. Poängavdrag för våld till de klubbar som har supportrar om inte sköter sig. I det här fallet Helsingborgs och Djurgårdens supportrar. 3 eller 6 minuspoäng till klubben som bedöms ansvarig i varje sådan match. Det inkluderar förspel utanför arenan och efter.
  3. Dryga böter till klubbar som inte kan hantera sina supportrar. Brakar deras ekonomi, är det på grund av supportar och de försvinner från svensk fotboll. Med böter menar jag sex eller sjusiffriga belopp, vid varje tillfälle.
  4. Matcher utan hemmapublik. I det här fallet skulle de som ses som ansvariga får fem hemmamatcher utan publik och sponsorintäkter.
  5. Maskeringsförbud i samband med matcher. Före, under och efter. Alla de som maskerar sig ska tas in, identifieras och stängas av under åratal.

 

Det här skulle jag kunna tänka mig får bukt på det här ganska omedelbart. Det troliga är dock att ansvariga inte skulle tycka om något av förslagen och därför kommer ingenting att hända, till det bättre. Vi kan prata om samhällsproblem, fundera på åtgärder och sätta till utredningar men det enda dessa människor förstår är klarspråk. Bråk = ingen match = ingen supporter. Lite är det som doping. Första gången två år. Andra gången är det betydligt längre och kännbart. För det här har ingenting med idrott att göra.

Det är människor som oftast har en historia av våld och som går till matcher lika mycket för det ev. våldet som stämningen. Fotbollen är många gånger sekundär, i mina ögon. Jag säger som Henke Larsson, nu är det fan dags.  Dags att sätta ner foten, och säga att vissa människor har inte på arenorna att göra. Antagligen pratar vi om tusentals så kallade supportar men det spelar ingen roll, för det kan få andra att komma till arenan. Av rätt anledning.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on mars 30, 2014 by in Funderingar and tagged , , , , , , , , , , .
%d bloggare gillar detta: