Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Putins ego

krig

Vi har en kris i vårt närområde. Ryssland vs Ukraina. Den är egentligen större än så.

Om vi ser till historien av ledare som tror på sin nations storhet, är det här enbart en början för Putin. Vi har själva överraskats av t.ex. en överflygning av ryskt bombflyg som vi inte hade beredskap att möta det senaste året. Det Putin utnyttjar är flera faktorer tänker jag. En är tiden till den senaste stora konflikten i Europa. Vi har haft fred sedan 1945 med undantag för inbördeskriget i Jugoslavien och mindre konflikter. Vi har många länder som har en låg beredskap. Nu har vi även haft en ekonomisk recession, nationalistiska krafter marscherar i olika länder, vi ser att det konservativa idealet stärks och påverkar t.ex. homosexuella i världen. I ekonomisk recession vill vi alltid hitta människor eller grupper, som vi kan skylla på eller trycka ner, eftersom de är sämre än oss. Allt det här spelar Putin i händerna.

När jag lyssnar till alla de kommentarer förståsigpåare har är det en sak som inte nämns.

Putins ego. Om vi tittar historiskt på konflikter har det alltid funnits ett starkt ego hos de som vill kriga. Det handlar om saker som storhet och ära, och att gå till historien. Under alla år jag sett på Putin, har jag sett en man med stort ego. I sina ögon är han symbolen för Ryssland. Det nya Ryssland. Det starka Ryssland. Han vill återupprätta Rysslands storhet. Vi har kunnat le åt hans ego, när han försökt visa sig macho. Men en man som kan hålla sig vid makten på det viset han gjort i Ryssland, är en driven ledare som inte viker sig för ord som medmänsklighet och fred. Hos honom finns en medveten plan att återupprätta det stora ryska riket tror jag. Och det kommer innebära konsekvenser även för oss.

Det gamla Ryssland och det gamla Sovjetunionen hade sina lydstater. Sin sfär. Precis som USA har, precis som Kina har. Vi tangerar den ryska sfären. Länder som Estland, Lettland, Litauen och Finland har ännu mer att frukta. Läste en intressant artikel idag om en ”felbombning” under andra världskriget, som skedde av Sovjetunionen i Sverige 1944. Allt för att sätta press på Sverige i ett fångärende. Vi är inte fredat land, om vi tror det.

Vad tänker Putin, hörde jag någon fråga med ett snett leende.

Jag tänkte, du ska nog ta bort det där leendet, för förståsigpåaren hade inget bra svar. Och det tror jag ingen har. Putin tillhör dessa ledare – Hitler, Pol Pot, Peter den Store, Karl XII – som ingen riktigt vet vad han reagerar på, eftersom du har en ingrediens att sätta till. Ett enormt ego. Ingen trampar på det, för då blir det konsekvenser. Ingen rör Rysslands intressen.

I värsta fall kan hans ego, storhetsvansinne och nationalism ge ganska hemska konsekvenser och som till slut sträcker sig till våra gränser.

Annonser

En kommentar på “Putins ego

  1. Ping: Krig har aldrig några vinnare – #blogg100 | Villa California

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on mars 1, 2014 by in Funderingar and tagged , , , , , , , , , , , .
%d bloggare gillar detta: