Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Får jag känna mig glad när andra är less?

världen

Vi har många självvalda hinder som människor. Ett är att vi inte ska känna oss för glada, för då kommer olyckan som ett brev på posten sägs det. 

–       Ja, man får ju aldrig vara riktigt glad.

Har ni hört den förut? Vi får inte ha förväntningar, vi ska inte hoppas, vi ska vara lite less för då har vi inga förväntningar. Men, varför får man aldrig vara riktigt glad? Jag tror vi kan dela oss i realister och offer, vi människor.

Ni förstår direkt vad jag menar. En del människor hamnar i en offermentalitet, där de alltid råkar illa ut. Där deras barn, barnbarn, hundar eller katter råkar illa ut. De blir offer, nästan som om det finns en konspiration mot just dem. Dessa människor delar gärna sitt elände, sin sorg. I grund och botten handlar det om det numer berömda ordet självkänsla.

Vad är motsatsen? Jag tror att vi istället kan vi välja att vara realister eller rent av optimister.

I vår vardag kommer det alltid att finnas saker vi kan lyfta fram som bra. Det skapar små doser av glädje. Vi kommer aldrig komma undan saker som skapar lidande. En kollega till mig sade, när en släkting till henne råkade ut för en allvarlig sjukdom:

–       Det är tur att vi fick den läkaren. Han var inte den mest sympatiska men han visste vad han pratade om och gjorde. Vilken jäkla tur.

I det läget har vi val. Att vara offer eller realist. Gör det någon skillnad? Utgången kanske inte avgörs av vår inställning men vår inställning avgör hur vi ser på resultatet. Och det är väl det som avgör. Vi väljer hur vi vill se på världen, även om vi många gånger tror att världen väljer åt oss. Och även om någon annan är less, har du rätt att vara glad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on januari 23, 2014 by in Funderingar and tagged , , , , , , , , , , .
%d bloggare gillar detta: