Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Så fort vi börjar exkludera människor, förminskas demokratin

Vi har alla ett ansvar för demokratin och rätten till yttrandefrihet. Jag har varit in och läst alla kommentarer Carolina fått efter sitt brev till Åkesson. Och jag undrar hur allt anonymt hat hittar fram. Jag säger som Emerich Roth en gång sade, när han fick frågan av en ungdom om hur nazism kunde stoppats, innan de fick så mycket plats:
Vi skulle varit ute på gatorna, på möten, vi skulle varit där.

Lika illa som tårtkastning är, är det anonyma näthatet. Jag hoppas att en lagändring gör skillnad men är tveksam. En lag måste i så fall visa tydlig konsekvens och inte slå på fingrarna. För jag tror vi behöver visa att vi lever i en demokrati och värnar ord och motsätter oss våld och kränkningar och att samtidigt visar att medmänsklighet ändå är den enda vägen till en förståelse. Oavsett vem som utsätts för våld, hat eller kommentarer.

För oavsett om det handlar om religion, kön, ålder eller sexualitet, ska vi ha ett öppet samhälle.  Så fort vi börjar exkludera människor, förminskas demokratin. Det torde vara självklart. Men en sak är också säker, att allting förändras. Det är som en gång jag läste – du kliver inte ner i samma flod två gånger. När det är dåliga tider, måste vi ha syndabockar. Vi pekar med finger, vi viskar, vi skriver anonymt på nätet. Men oftast är de som har de starkaste orden, de ynkligaste och fegaste eftersom de aldrig skulle våga möta människan för en riktig diskussion, där man ser varandra som medmänniskor.

Men vi bör inse att en demokrati måste vara medveten och stark när den möter människor som vill bygga ett samhälle med hot eller att människor inte har samma värde, att man gödslar fördomar och säger ”sanningar” som är subjektiva och hatiska. För mig är det ett svart skämt att vi idag tillåts hata folkgrupper, sexualitet, religion eller egentligen, vad och vem som helst och att man kommer undan med det. Där måste lagstiftningen stärkas. Oavsett om det kommer från höger eller vänster, är det alltid demokratin som måste vara starkast.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: