Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Ljusa ord försvinner in i mörkret när hataren ser dem som veka

hatar

Ibland kan ljusa ord få en svart sorgkant runt sig.

Tänk ord som respekt, kärlek och medmänsklighet. Tre starka värdeord, på ett vis är de sammanlänkade med varandra. De betyder säkert olika för dig och mig. Men i dagens Sverige växer misstron, med den rädslan och med den kan ljusa ord få sorgkant. Som ordet medmänsklighet. I vissas ögon är det idag ett ord som symboliserar svaghet. Som tur var bara för ett fåtal men många få kan göra stor skada. Rädslan kan få många goda röster att tystna.

För vi kan inte visa medmänsklighet mot vissa etniska grupper, mot vissa ideologier, mot vissa religioner, säger en del. Det är att visa svaghet. Om vi gör det är vi politisk korrekta, vi är flata, vi säljer ut vårt land, vi är inte patrioter. Vem ska vi vara patriotiska med tänker jag då?

Egentligen trodde jag aldrig jag skulle behöva skriva i en retorik som påminner om trettiotalets fascistiska Europa, en retorik som funnits genom mänsklighetens historia. Vissa ljusa ord färgas av mörkret om vi inte vågar stå upp för i våra medmänskliga värderingar. Ni vet, de får en ännu mörkare kant runt sig.

Och de som skapar mörker och hat, försöker skapa en svart misstro.

Men jag tänker, att de som hatar har inte ens en ideologi, de har enbart en svart misstro. För dem är det viktigaste att ha en fiende. Ju lättare du kan peka ut den skyldige desto bättre. Det synliga är det lättaste att hata. En viss hudfärg, en viss religion, en avvikelse från det ”normala”. För de som hatar han ingen ideologi mer än hatet och hatet kan i sig inte bli en ideologi. Hatet är mer en lägereld som till slut slocknar men när den brinner kan många bränna sig. En gemenskap som bejakar hatet och hyllar idealen som skapas inom gruppen.  Ibland kan det säkert vara som Yoda säger i Stjärnornas krig:

Rädsla leder till ilska. Ilska leder till hat.

Men jag tänker att det är att göra det lika lätt för oss som när vi ställer hat mot kärlek. Att allting måste ha en motsats. Men det är ju sånt som vi lärt oss. Dag och natt, hat och kärlek. Att med kärlek begränsar vi hatet. Jag tror vi alldeles för lätt ställer svart mot ljust ibland.

Hat kan vara ett mer djupt rotat behov i oss, nämligen att hitta fiender. Vi har i årtusenden upptäckt fiender för att överleva. För att expandera vårt territorium. För att försvara oss. Hat är en del av den mekanismen, kan jag tänka. Kalla det en del av vår mer långsinta reptilhjärna. Och det gör det lätt för oss när vi känner ett hot. Även om det är helt fel, känns hatet rätt där och då. Hatare säger att de försvarar, att det är deras sanning som är sann och att andra blundar för sanningen. Oavsett andra godare tankar, präntas hatet in i en mekanism som är flera tusen år gammal.

Jag tänker på en ung kvinna jag en gång pratade med för många år sedan. Hon hatade judar. Det spelade ingen roll hur vi än diskuterade. Hon såg inte människan, hon såg juden. Hennes drivkraft var hämnd. Inte rädsla. Där var inte kärleken en motsats. Hon fick massor av kärlek hemifrån, hon gav kärlek till de hon älskade. Istället var det ett djupt liggande behov av hämnd och en stark misstro som drev hennes hat.

Hon hade ingen ideologi, enbart svart misstro. Öga för ett öga. Och det är där hatet har sitt svartaste, tror jag. Där ljusa ord får en svart sorgkant eller rent av försvinner in i mörkret och blir osynliga, eftersom de är veka i hatarens ögon. Vi förstår inte hatarens verklighet och den förstår inte ord som generositet, medkänsla, förlåtelse eller medmänsklighet. Empatin försvinner. Vi står inför någonting mer rotat, som vi inte kan förstå och som sitter djupare än enkla motsatser. Det är en skrämmande tanke, för jag undrar ibland hur vi då ska stoppa hatet från att återkomma i framtiden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: