Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Våga leva i frågorna

ibland

          VI lever i ett konsumtionslivsstilssamhälle. Det dyker upp trender mest hela tiden. Allt snabbare i vår uppkopplade värld. Tänk hur många olika livstilsformer du upplevt i form av klädstilar, träningsmetoder, dieter, tankesätt (ideologier) och personlig utveckling.

Jag tror vilsenheten hos oss vill ha svar, helst enkla svar. Vilsenheten söker svar istället för att våga leva i frågorna. Jag tänker på alla dessa coacher eller gurus som dykt upp. De som ger oss de enkla sanningarna. Men jag skulle önska att vi hellre levde i frågorna istället för att söka svaren många gånger. För jag tror inte att du behöver skriva ner dina drömmar och titta på dem. Du behöver inte ha bok vid sängen på kvällen och tala om vad som är bra med dig själv eller ställa dig vid spegeln, säga hur otroligt bra du är och så har du löst livet. Jag vet faktiskt inte om det gör så stor skillnad med alla dessa knep. Jag tror rent av att vi lurar oss i en fälla av självgodhet och förnöjdhet när vi lyckats uppnå alla dessa nirvana.

Ja, till nästa bok kommer ut och vi ska hoppa på nästa trend eftersom vi faktiskt är ofullkomliga. För jag tror vilsenheten alltför ivrigt vill ha svar. För det är jobbigt att leva i frågorna för många människor. Och känna sig otillräcklig eller ofullkomlig. Men är det inte så att vår ofullkomlighet, är drivkraften till vår nyfikenhet?

Jag tänker på den gången för väldigt många år sedan när en f.d. elev ringde. En elev som hamnat snett, med droger och kriminalitet. Vi pratade lite och sedan sade han:

–       Jag har gått med i Jehovas vittnen.

Jag blev först tyst. Sedan tänkte jag på alternativet. Att han skulle knarka ihjäl sig, leva i förnedring. Jag var inte den som kunde döma honom. För han hade hittat en plats som inte innehöll droger och brott. Det var att väga alternativen mot varandra och hans vilsenhet orkade inte leva i frågorna längre. Jag var både glad och lite ledsen när jag hörde honom. Men han hade hittat sina svar efter många års vilsenhet.

Men ibland tror jag vilsenheten alltför gärna vill ha snabba svar.

Frågorna utmanar dig och mig varje dag. Men våga leva i frågorna istället för svaren en längre stund. Var inte så ivrig till svaren alla gånger. Nyfikenheten som frågorna skapar, skapar också en nyfikenhet till livet, tror jag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: