Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Känslan av att lyckas är stor för dig men osynlig för andra

svart tavla copy

 

Ibland möts vi av människor som stör våra drömmar. Som inte fullt ut tror på oss, som inte väljer att tro på oss. Människor som ler lite när vi berättar våra drömmar. Och då måste vi påminna oss om varför vi vill uppfylla våra drömmar. Hur mycket vi är beredda att kriga för det vi tror om oss själva.

För mig är drömmar lite som återuppståndelsen. De dör och återuppstår i nya former. Vi lever i tvivel, vi förkastar, vi säger att vi inte bryr oss när drömmar känns avlägsna. Men drömmar lever sitt eget liv inom oss. Drömmar bygger upp vår tillvaro och får oss att vilja. För många år sedan hade jag en grupp med över 50 elever, ungdomar och de fick en enda fråga:

”Vad drömmer ni om att bli om tio eller femton år?”

I en grupp om 50 ungdomar räckte 7 stycken upp handen. Kanske berodde det på att gruppen var så stor. Men när vi pratade med flera hade de inget hopp om någonting bättre än sina föräldrar, som många av dem var arbetslösa. Det fanns en meningslös framtid. Varför drömma?

Jo, för att drömmar är livsbejakande. Vi har så lätt att sudda våra egna drömmar, vi har alldeles för lätt att lyssna till dem som narrar eller åtminstone inte bejakar våra drömmar. De som vill sudda oss från tavlan.

Men, låt ingen någonsin sudda dina drömmar.

Drömmar blir inte alltid som du vill, de landar inte alltid där du tror men drömmar får dig alltid att vilja någonting mer med ditt liv. Och du lär dig saker på vägen, mot din dröm. Men du måste också bli förbannad, ivrig, ledsen och rent av bestämma att du är värd mer när det blir hinder. Du måste ibland tvivla lika mycket som du i andra ögonblick ser dig själv på toppen. Men se dig aldrig som ett offer för omständigheter.

Och därför, låt ingen sudda dina drömmar.

Det är bara du som kan nå eller förändra dina drömmar då. För känslan av att lyckas är stor för dig men osynlig för andra. Och det är den osynliga kraften som gör våra drömmar så livsbejakande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: