Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Ofta är lyckan kortvarig i den snabba upplevelsen men glädjen består som en god motor

fisk

Jag lyssnade en gång till Anne Bamford på en föreläsning, om en bok eller rapport som heter the WOW factor. Där beskrev hon hur ett av hennes barn tröttnat lite på att hon forskade och hon försökte förklara varför estetiska ämnen var viktiga och varför man lärde sig så mycket av dem. Barnet hade tystnat och sedan svarat:

–       Men mamma, det är ganska enkelt. Det är för att det så roligt.

Det kan vara så enkelt. Vi lever för att få uppleva glädje. Glädje kan vara så många olika saker för oss människor. Ställ frågan och då får lika många svar som det finns människor.

Jag tänker direkt på klyschan ”ett gott skratt förlänger livet”.

För ett tag sedan pratade jag med en man som är 89 år gammal. Vi började prata om ålder. Och då sade han:

–       Det finns en hemlighet om du vill bli gammal. Humor.

Ja, han har alltid ett skämt eller någonting gott att säga.

Men är det verkligen så enkelt?

Det finns massor med forskning som visar sambandet mellan glädjen och en effektiv arbetsplats. När jag arbetade som lärare och drev ett projekt som hette AIDA ( har ingenting med opera att göra ), så fick jag reda på en film som handlade om fiskförsäljning och en filosofi som de kallade FISH PHILOSOPHY. http://en.wikipedia.org/wiki/FISH!_philosophy

De gjorde succé med sin attityd och sitt sätt att sälja fisk: http://www.youtube.com/watch?v=TbtsfyrEF_c

De har fyra utgångspunkter.

Vara närvarande – att vara där i ditt jobb är respekt och det förbättrar kommunikationen med kunderna.

Agera/lek  – du kan vara seriös i ditt jobb utan att ta dig själv för seriöst.  Att leka med idéer gör dig kreativ och hitta lösningar

Gör någons dag – genom att visa uppskattning och säga tack visar du uppskattning. Om du får någon annan att må bra, kan du själv må bra.

Välj din attityd – hur du svarar upp till livet är ett medvetet val. Vem vill jag vara idag, handlar om din attityd. Och att komma tillbaka till den attityden i olika ögonblick, att påminna mig själv.

Att medvetet försöka hitta glädjen är ett sätt att leva livet. Vi har alla våra tvivel, motgångar, sorger. Vi delar upplevelser med andra som inte mår så bra. Vi kan inte heller påverka yttre händelser som naturkatastrofer och världsekonomi.  Men vi kan många gånger påverka vår egen attityd. Och genom det påverkar vi även andra.

För jag tror vi alla lever för att få känna glädjen i livet. Glädjen kan komma genom olika saker. Det kan vara tillsammans med andra men det kan även vara där vi lyckas med det någonting vi drömt om. Jag tror att det är en av nyckelfaktorerna till att vi lyckas i livet – att sätta ihop våra drömmar med glädjen är att ta oss dit. Tillsammans eller ensam. För ofta är lyckan kortvarig i den snabba upplevelsen men glädjen består som en god motor. Och det är den motorn vi ska låta driva oss framåt, varje dag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: