Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Skala bort och lev enkelt

 

lev enkelt

Gör vi ibland vår existens större och därmed krångligare än vad den borde vara?

För, hur svårt ska det vara att leva enkelt och känna glädje?

Jag tror nämligen att vi ibland letar för mycket efter stora och små meningar med livet och händelser, när vi egentligen borde göra det enklare för oss själva. Vi människor kan ofta fundera, ifrågasätta, älta och vrida och vända och många gånger hitta fel. Och vi blir lätt berörda eller upprörda över känslor eller oförrätter. Vi är mänskliga, blir en förklaring.

En del av oss kan även leva i ett bejakande av livets paradoxer och inte hitta vettiga sanningar för oss själva. Rätt lustiga men ofta ganska meningslösa diskussioner kan uppstå. Och ju äldre jag blir inser jag hur liten vår existens egentligen är och hur vi gärna vill förstora den för att skapa en mening med vårt korta liv. För vad vore vi utan meningsfullheten?

Ingenting skulle nog vissa säga.

Tyvärr mäter en del sig med andra människor och vi mäter även in oss i förhållande till storheter. I förhållande till tid, i förhållande till avstånd, i förhållande till existens vi egentligen inte vet ett dyft om. Och där tror jag vi hamnar i existentiella skyddsbarriärer – t.ex. etik och moral och religiösa dogmer – för att vi ska kunna förstå vårt sammanhang. Tid och avstånd blir egentligen så abstrakta att vi behöver begränsa oss här och nu, för att skapa en trygghet. Normer kan t.ex. ge oss förklaringar och ramar men skapa inre konflikter. Religionen ger oss enkla svar på rätt och fel och skapar på så vis ännu fler konflikter. Vi kan bli fanatiska eftersom vi äntligen har en sanning och är du inte med mig, är du emot mig.

Vi kan även skapa oss upplevelser som individer och vi tror vi förstår lite till när vi kan bocka av någonting vi undrat över. Det krångliga blir lite lättare att hantera. Ja, vi tror som sagt det.

För det är just hur vi krånglar till saker för oss själva jag inte riktigt förstår vitsen med.

Vi gör ibland livet svårare än vad det egentligen borde vara. Vi försöker fylla livet med vettiga och ovettiga händelser. Som vi sedan diskuterar, ältar, krånglar till och i värsta fall skapar en labyrint vi inte hittar ut ur. Och då kan jag tänka, varför krånglar vi till det? För att vi är mänskliga?

För vem kommer bry sig om vårt ältande? Antagligen ingen om tre, fyra generationer bort.

Gå till dig själv och fråga dig vad du vet om in farfars far. Och det kanske kan ge dig en insikt i att leva ditt liv som du vill. Enklare rent av. Inte för du ska tillfredsställa normer, andra människor eller för att lämna ett arv. Ingen kommer nämligen att minnas dig om hundra år. Det kanske kommer som en chock för dig. Visst, det kan verka sorgligt men samtidigt befriande. Så jag tror, att ju enklare tankar, desto enklare vägar kommer vi välja.

Bara vi kan släppa dogmer och påhittade mänskliga skyddsbarriärer som normer. Jämför absolut inte ditt liv med storheter som tid och avstånd. Låt inte moraliska dilemman som konstrueras på vägen i våra liv styra dig. Skala bort allt det och lev enkelt.

Jag tror nämligen att vi lättare hittar livsglädjen då.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on september 21, 2013 by in Funderingar and tagged , , , , , , , , , , , .
%d bloggare gillar detta: