Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Vi är avbilder av andra människors fördomar

fördomar

 

Vi är avbilder av andra människors fördomar.

Har ni känt det någon gång?

Att människor ser på er utifrån sina glasögon, som färgats av de fördomar de bär eller får med sig. Jag menar, om du har en annan hudfärg, om du är för ung, för gammal, om du är för smal eller för tjock, vilken sexuell läggning du har? För handen på hjärtat, vem är också fördomsfri? Jag tror vi alla befunnit oss på bägge sidor om fördomen. Sen finns det skalor på det här. Allports skala på fem steg är en, där vi går från skämt till utrotning. Den är främst kopplad till rasism.

Och det är naivt att tro att fördomen kan försvinna.

Det vi däremot kan göra, är att lyfta de fördomar vi har och diskutera för att sätta ljus på våra beteenden. Då skapar vi en större medmänsklighet. Ibland räcker det inte att diskutera. Då måste vi skapa lagar. I värsta fall måste vi handgripligen stå upp mot fördomar och det kan skapa krig. För det handlar till slut om vilken typ av människa vi vill vara.

Men fördomen finns ändå där, i dig och mig och det bästa sättet är att acceptera att vi har fördomar och jobba med dem. För om vi hela tiden negativt bekräftar fördomar, växer de sig bara starkare. Det är lite som dålig självkänsla, att den som har dålig självkänsla lättare lyssnar på det negativa om sig själv, blir ledsen eller upprörd, istället för att faktiskt lyssna till de goda orden som också oftast finns där.

Fördomar har samma tendens att spridas på det viset. Om vi är rädda eller fylls på att de negativa bilderna folk ger oss. Då blir fördomar sanningar, som vi till slut verifierar. Och då kan vi lätt bli avbilder av andra människors fördomar till slut eller själva skapa fördomar.

Annonser

En kommentar på “Vi är avbilder av andra människors fördomar

  1. Ping: Vi är avbilder av andra människors fördomar | Ingrid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: