Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Jag lever hellre i den goda framtiden

förlåt

Känslan av att någonting håller dig kvar i en bitter känsla, någonting som irriterar eller gör dig ledsen; som rent av trycker ner dig och inte låter dig vara den du vill vara.

Jag tror många kan känna igen den känslan.

Vi kan råka ut för den känslan, eftersom vi dagligen möter andra människor. Vi älskar, vi tycker om, vi tar in andra. Och det gör att andra människor tycker till om oss, ifrågasätter, försöker påverka oss och i värsta fall försöker ha någon typ av makt över oss. Det kan förminska oss själva, om vi inte är medvetna om det.

Och samtidigt, kan vi inte hela tiden vara på vår vakt.

Tillit och öppenhet är ju faktiskt en del av det vi önskar när vi möter andra människor.

Men om vi hamnar i den situationen, att vi blir bittra eller rädda därför att någon sårar oss eller vill ha makt över våra beslut. Vad kan vi göra? Det är så lätt för någon att säga, men skit i det. Bry dig inte. Och man vet att någon verkligen bryr sig när den säger och upprepar:

”Jag bryr mig inte, jag är inte ledsen.”

För det är ju precis det man är, ledsen och besviken. Och i det kan bitterheten äta sig in. Det är en mörk känsla. Kanske måste den få infinna sig ett kort ögonblick, innan man inser:

Att jag måste förlåta den som gör mig bitter eller arg, för då har den ingen makt över mina tankar eller beslut. Kanske är det inte så mycket för den personens skull utan för min egen.

Jag kan tänka på Nelson Mandela. Efter att ha suttit fängslad, blanda annat på Robben Island i 18 år, och i all den bitterhet som måste funnits från början, vända det till någonting gott. Att förlåta men ändå stå kvar vid sina värderingar.

Det är samma känsla.För om vi inte kan förlåta våra onda andar, är det alltid svårt att hitta en ro och gå vidare. Och jag lever hellre i den goda framtiden, än i det onda förflutna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: