Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Hos vem lägger vi våra beslut?

beslut

 

Hos vem lägger vi våra beslut?

Hos oss själva eller i omständigheterna?

Egentligen är det en ganska bra fråga, för lite handlar det om att vara ett offer eller en realist för just, omständigheterna. Lite på skoj slog jag på nätet om beslut och hamnade på val är ett möjligt beslut, där du behöver minst två alternativ.

Jag tror att beslut har lika många faktorer som vi bär med oss upplevelser. Många filosofer har skrivit om det här, som Kierkegaard och Sartre. Det finns många tankar runt det mänskliga valet. Kierkegaard skiljde på det objektiva och subjektiva valet, där det subjektiva är kvaliteten (läs känslan) till det vi känner och ska göra ett val i. Ju starkare känsla, dess starkare sanning upplever vi. Som jag uppfattar det.

För vi människor är inte förnuftiga alla gånger utan många gånger irrationella.

Känsla framför omdöme.

För mig spelar även omständigheterna in, som lätt kan göra oss till offer eller realister. Vi lever i val varje dag. En del större och en del mindre. Det kan vara lite som vi har en karta i handen och ska orientera oss fram i livet. Oftast tänker vi inte utan bara agerar. Och ibland stannar vi till och funderar på var vi befinner oss bland alla träd, våtmarker och stenar.

Så, hur blir vi sanna mot oss själva i beslut? Ett kan vara att inte se oss som offer för omständigheter. Det är så lätt att skylla på olika orsaker i våra liv.

”Det är inte rätt tillfälle:” ”Jag är inte mogen än.” ”Jag har ett ansvar i förhållande till.”  ”Jag vill lära mig lite mer.”
Vi skjuter undan den egna viljan, tanken, önskan eller drömmen eftersom omständigheten finns. Det handlar kanske mer saknad av mod, än ren feghet. Lite som vi räknar plus eller minus. Det kan handla om bekvämlighet.  Det kan handla om Jante eller omvärldens etik. Det kan handla om att du inte vill såra. Och då bromsar vi.

Vi väljer att vara offer eller realister till dessa omständigheter.

Val är aldrig lätta och samtidigt gör vi dem varje dag. Val kan också bli lättare, om vi vågar fråga oss själva efter ett ärligt svar. Men innan vi befinner oss vid det ärliga svaret, kan det också ta en tid av ambivalens. Ge dig den tiden.

För beslutet är nämligen ditt, och ingen annans. Och ingen påstår att det är lätt ibland.

 

 

Annonser

En kommentar på “Hos vem lägger vi våra beslut?

 1. Ninna
  juni 15, 2013

  För att inte tala om alla gånger det skylls ifrån på andra personer! Mamma/pappa (jag hade en så taskig barndom så därför är det så här nu). I skolan (dom andra var alltid elaka mot mig). Jobbet (arbetskamraterna är korkade och chefen en idiot). Det andra könet (alla män är idioter/alla kvinnor är hönshjärnor) (för att inte säga ännu värre uttryck!)

  Det må så vara att man faktiskt har haft motstånd som liten eller under sin uppväxt, i skolan eller i arbetslivet. Och visst har det påverkat! Allt man upplever och råkar ut för påverkar! Men att skylla ifrån sig på det för att slippa ta itu med problemen i nuet, är inte precis nån effektiv väg att gå.

  Därmed inte sagt att det är lätt. Många gånger är man kanske inte ens medveten om att man har problem eller har hamnat i en ond cirkel, och att man faktiskt själv skulle kunna göra något åt det hela.
  Och i vissa fall går det kanske inte ens att göra något åt det.
  Och att gilla läget? Att acceptera?
  Ja det vore förstås en lösning! – Om man bara insett att det finns ett läge att gilla – eller lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: