Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Från STANDBYMÄNNISKOR till PLAY

Jag hörde ett underbart ord igår – STANDBYMÄNNISKA.

Vad tänker du på när du hör ordet?

Det skapar säkert ganska många tankar – för vem är det som står STANDBY?

Vi är ju trots allt olika som människor. En del engagerar sig direkt, en del pratar men har mindre verkstad, en del har gett upp innan de fått uppgiften, en del är bittra och har taggarna utåt. Ni känner säkert igen en del av dessa människor i grupper ni befinner er i. Men om det är viktigt med engagemang för att komma framåt, vem eller vilka ska vi få med?

STANDBYMÄNNISKORNA!

Människor som kan kliva in om det behövs, om någon ger dem möjlighet eller att de känner att de måste trycka på PLAY. Människor som just nu gör annat – som inte väntar utan bara finns där. Egentligen, om du tänker efter, tror jag du kan komma på en hel del STANDYMÄNNISKOR. Du kanske är en av dessa. Jag är en av dessa i perioder.

Som, om det behövs, kan kliva in och ta ansvar.

Men i perioder finner annat som är viktigare. För det finns ändå andra som sköter det som skulle kunna intressera dig. Men hur gör vi då för att engagera?

Enligt professor Erik Amnå gäller det att ställa rätt frågor. Ja, kanske är det så lätt. Men jag tror som allt annat handlar det om att beröras av människor, idéer och tankar. Vi har olika intressen. Idag är demokratin som vi känner den allt mer intresseriktad upplever jag. Sakfrågedemokrati. Kan även bero på att samhället idag lever i ett stort ego – vi ska skapa oss god självkänsla, coachas för att lyckas, vara våra egna ledare, ha PT och vara i form.

Jaget kan bli större än laget när vi ska självförverkligas.

Och där någonstans finns den här STANDBYMÄNNISKAN. Hon eller han som är mentalt redo men som nu ägnar sig åt att förverkliga sig själv. Och förverkligar du dig själv, kan du säkert förverkliga andra. OM det behövs.

I vilket sammanhang pratar jag om?

Barns rätt. Ungdomars röster. För ska vi växa som samhälle bör vi skapa engagemang. För att inspireras behöver du ljus som tänder ditt ljus. Lite är det för mig är det så att ideologier är döda – det är istället sakfrågor som intresserar människor.

Det är också politikens syfte att inte bli för ideologiska, allt för att inte måla in sig i ett hörn. Idag är det inte fint att förknippas med kommunism, socialism, fascism och till och med nyliberalism börjar få en negativ klang. Politiken befinner sig i en mittfåra som balanserar bort minoriteter, för minoriteter vinner inga val. För att få makt måste du hitta din makt i den stora gruppen. Idag medelklassen i västvärlden. Men är det deras röster – deras barns röster – som vi behöver göra hörda?

Ibland undrar jag. Där tror jag den slumrande STANDBYMÄNNISKAN som i dag förverkligar sig själv är viktig att väcka ur sitt ego och att han/hon börjar se laget istället för jaget.

Då gör vi många fler röster hörda – både minoriteter och barns röster. Det kan skapa dialog och möten över gränser – för STANDBYMÄNNISKOR finns oavsett socialklass, etnisk eller religiös bakgrund. Om fler går från från STANDBYMÄNNISKOR till PLAYMÄNNISKOR skapar vi engagemang och kanske ett samhälle som ser mer än det självförverkligande jaget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: