Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

När orden är större än drömmarna du kan erbjuda

Det finns klyschan att USA är världen största demokrati. Ett land där möjligheterna är oändliga. Vi kan gå tillbaka till när svenskar emigrerade till det förlovade landet och svälten var som värst i Sverige på 1800-talet. Den amerikanska drömmen var en båtresa bort.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/ett-av-clintons-allra-allra-basta-tal_7478028.svd

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/obama-krisen-har-varit-sa-djup_7481972.svd

http://www.dn.se/nyheter/usa-valet-2012/knappast-ett-av-de-mest-missesvarda-talen

http://www.dn.se/nyheter/varlden/obamas-ar-vid-makten—detta-har-hant

http://www.dn.se/nyheter/usa-valet-2012/obama-accepterar-nominering

Ibland känns orden större än drömmarna i det förlovade landet.

Jag har lyssnat till de olika kandidaternas tal i amerikanska valet. I natt var det Obamas tur. Redan innan var det klart att kommentarer skulle vara lite mjugga, eftersom han skulle vara tvungen att vara bättre än sin fru och Clinton.

Orden du erbjuder då kan övertrumfa drömmarna du kan erbjuda. För i självbilden hos amerikanarna finns en storhet som ska fylla en kostym som inte passar alla gånger. Det finns en patriotism som vi svenskar har svårt att förstå och den amerikanska drömmen måste hållas levande.

Och det är den ådran som både Obama och Romney försöker spinna på.

För oss återhållna svenskar kan det vara svårt att ta in. Svårt att förstå. Våra politiker är inte ens bleka kopior. Den fränhet som finns i amerikansk debatt skulle slå tillbaka på en svensk politiker. Han skulle uppfattas arrogant.

Mot Obama finns ett hat och en förtalskampanj som skulle liknas vid det Olof Palme fick utstå. Och det läggs stora pengar på att skapa lögner. Filmer som talar om sanningen sprids på nätet. I USA finns nämligen det 2/3 samhälle som moderaterna vill skapa i Sverige och det kan fungera eftersom många amerikaner lever i fattigdom. De tar till sig ”sanningar” mycket lättare och ordet källkritik finns inte i ordlistan.

Och så har vi den viktiga medelklassen, som måste smörjas med löften om pengar. Det är dem som röstar, det är medelklassen man måste vinna – få dem att tro på dina drömmar. Och där ligger Obamas svåraste jobb. Han måste vinna röster bland dem som inte vill förlora ekonomiskt och samtidigt aktivera marginalväljare, som såg till att han vann förra gången.

För annars blir orden större än drömmarna han kan erbjuda.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: