Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Alla är i en mening liberaler idag

LIberaliseringen är snabbast i Sverige. Jag är väl inte förvånad direkt. Våra politiker har verkligen anammat Milton Friedmans ekonomiska teorier men framförallt är det objektivismens idéer om egoistiskt självförverkligande som lyser igenom.

Sköt dig själv och skit i andra.

http://www.dn.se/ekonomi/liberaliseringen-snabbast-i-sverige

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sverige-varldens-snabbast-liberaliserade-land_6949421.svd

Ny liberalism och objektivism handlar om att skapa klyftor i samhället för att få ekonomisk utveckling – och motorn är oss – vår vilja till egennytta. Objektivism och nyliberalism är lika illa som kommunism. Skillnaden är man gör det på ett smartare sätt och nämner inte teorierna bakom, för då skulle många människor känna att de får skuld.

Vi har ändå en inneboende medkänsla.

Istället göder staten oss med skattesänkningar, ser till att vi får det bättre i plånboken ( många av oss ) men de som inte klarar sig lämnas med orden att varje människa måste stå på egna ben. Ja, de flesta klarar det men inte alla – och ett gott demokratiskt samhälle bör kunna ta hand om alla sina medborgare på ett bra sätt.

Vi har ett samhälle idag där självförverkligande är en viktig punkt, precis som entreprenörskap. Men ibland tror jag inte människor riktigt förstår vidden av just det. Det finns en slags glamour i först det personliga med coaching, PTs, personlig utveckling och till det ska vi helst vara entreprenörer och det privata ska ta hand om det staten inte ska sköta. Vi ska ha en fri avreglerad elmarknad som ska ge oss bättre konkurrens, järnvägar som ska fungera bättre, bättre med privat vård och skola och fler ex som gör vårt liv bättre – eller inte.

För mig finns en naiv tro att man alltid ska springa åt samma håll.

Det här gäller alla politiker, oavsett färg nästan. Alla är i en mening liberaler idag.

Och här finns egentligen ingen motsättning i det politiska livet, även om det drabbar t.ex. äldre inom vården och våra barn i skolan. Det skapar också a och b lag, eftersom du måste ha orken att göra aktiva val.

Vi ser idag ett alltmer segregerat samhälle, på flera olika plan. Jag märker skillnaden bland barn och ungdomar, hur det sker en allt starkare segregering och barnfattigdom som återigen börjar växa. I ett gott demokratiskt samhälle som är rikt – Sverige – bör vi kunna ha hjärtat att ta hand om varandra. Det ska inte vara beroende av filantropi eller företags goda hjärta – det är staten och politikernas ansvar att visa det goda hjärtat och om det går ut över min egoism, så skapar hjärtat i längden ett gott samhälle. Och det är det som avgör min vardag mer än några kronor extra i plånboken.

Annonser

One comment on “Alla är i en mening liberaler idag

  1. Sven Tycker
    mars 24, 2012

    Ja man kan ju verkligen undra om det finns något samband mellan tillståndet på de svenska järnvägsspåren och vår topposition i avreglering? Eller om det finns något samband mellan vår topposition när det gäller privatisering av skolan och de svenska elevernas allt sämre kunskaper?

    Alla tänkande varelser ser nog sambandet, frågan är om man ser sambandet när man ska lägga sina röstkujvert i valurnan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: