Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Visa ditt sanna jag

Ibland kan jag fundera runt förebilder, både för unga och gamla. Det kan vara både det sunda och osunda, det som blir positivt och det som kliver över gränser. I en ungdomsvärld finns hela tiden olika förebilder, som ungdomar speglar sig i för att välja väg.

Jag brukar lyssna till Emerich Roth, som pratar om kärleken och hur viktig den är. Och om du inte får kärlek, söker du ändå bekräftelse och då i värsta fall, hos fel förebilder. Får du inte kärleken hemma, kan du t.ex. söka dig till gäng där kriminalitet och droger är en vardag. För vi behöver alla någon typ av förebilder, det handlar om att vi hela tiden speglar oss i människor.

Hur blir du bra förebild?

Jag tror det är både enkelt och svårt – du är dig själv och visar så mycket av ditt sanna jag som möjligt. Det är det som t.ex. gör en stor artist, som i sitt förebildande blir en idol. Det finns någonting genuint ärligt över det som han eller hon uttrycker. Det gäller alla konstformer. Om du bara vill bli idol, då försvinner du snabbt – då är du bara ute efter en kvick fix i strålkastaren och dina fans ser igenom det.

Och så är det med alla förebilder.

Du måste i ditt inre vara genuin, då kan du vara en förebild.

Och det kommer ur kärleken till människor du möter. Medkänsla, empati är andra ord. Men det finns någonting som är äkta, när du ser in i en annan människas ögon. Det är egentligen inte svårare och samtidigt är det svårt. För när du blottar dig, är du sårbar. Det är de där sekunderna som är de svåraste i hela dit liv, för du sätter faktiskt ditt liv på spel –  när du tar in en annan människa hos dig, är det ditt hem du öppnar.

Ditt inre hem.

Men om du vågar, vinner både du och den du möter. Så våga, för i helvete, våga!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: