Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Skapandet av en hjälte i realtidsmedia

Egentligen är Stefan Löfvén skapandet av en hjälte. Speciellt i media. Efter år av ältande inom socialdemokratin kommer han in men det är inte sossarna som skapar hjälten utan media. Media blir alltmer en maktfaktor att ta i beräkning, oavsett medium. Och det är just realtidsmedia, den ständiga uppkopplingen som har en större påverkan än många tror, tänker jag.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fortsatt-stort-stod-for-lofven_6933075.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fortsatt-stort-stod-for-lofven_6933075.svd

För att ta ett annat ex är melodifestivalen bra att tänka runt. Om man ser till statistik så hade Danny fler röster än Loreen när kvalomgångar var gjorda men hon vann. Media valde att göra en kamp av det men samtidigt rapporterade man att Loreen var storfavorit till att vinna hela Eurovision t.ex., det kom upp lite överallt. Och vem vill inte att Sverige vinner det stora, efter all ”sorg” som varit senaste åren?

Man lade de två låtarna mot varandra i olika kanaler – jag vet inte hur ofta jag hörde den ena före den andra när jag åkte bil. Men Loreen stod för någonting nytt och det blev ett överslag att hon var favorit – alltså mer positiva rubriker och uttalande i radio t.ex och över bloggar, FB och twitter.

Så media har makt, speciellt när vi lever i realtidsmedia och vi vanliga blir våra egna krönikörer, som påverkar. Nätet vuxit sig så stort att ingen kan komma undan.

Och samma sak sker, tycker jag, med politiken. Reinfeldt har haft sin stund i ljuset men det behövs någonting nytt och vips, Stefan Löfvén. Någon analytiker undrade över de stora svängningarna som skett och jag tror realtidsmedias bevakning och genomslag är större än analytiker förstår. Det nämns som en passus och man fokuserar på sakfrågorna som huvudorsak – men jag har inte sett så mycket av det.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14540915.ab

http://www.dn.se/nyheter/politik/rodgron-majoritet–s-storsta-parti

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/en-framgang-byggd-pa-ruiner_6933077.svd

Det handlar mer om image-byggande just nu, ser jag det som. Och där är jag lite förvånad över partierna och deras oförmåga att utnyttja realtidsmedia ännu mer. Varför inte skapa större egna forum på nätet som är intressanta, t.ex webtevekanaler?

Carl Bildt är en politiker som förstått vitsen med just sociala medier, att kunna nå ut med sig egen röst. Ibland trampar han i klaveret men han har ändå ställt sig i strömmen.

Fredrik Reinfeldt har valt exklusivitet, att framträda på sina villkor och då har han fått knähundar i media som inte ifrågasätter (kungen av guds nåde). Men nu börjar reaktionerna komma över nätet – med bilder som ger honom en image av nazist, kissa i blöjan – allt egentligen lågvattenmärken men en del av den realtidsmedia vi lever i.

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/danielswedin/article14540762.ab

Och de stora drakarna börjar också ifrågasätta, subtilt men ändå – och så bygger man upp en motpol, Stefan Löfvén. De stora drakarna har också fått mer att säga till om p.g.a. just realtidsmedia – vi söker information snabbt och det sker på nätet mer än i teve.

Jag tror säkert att Löfvén är en bra människa och framförallt skicklig politiker. Men jag tror det är syndromet av att bygga en hjälte, som ofta sker i sportvärlden, som sker här. Och det sker just i realtidsmedia, som har börjat få sin genomslagskraft – mer än vad många tror. Alla vill se en fight och nya hjältar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: