Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

En osynlig segergest i din själ – om mod

Ibland när jag är ute och pratar frågar jag – hur modig är du?

Mod heter på latin fortitudo och anses vara en dygd – alltså någonting som bra att ha. Där betyder fortitudo uthållighet. Kanske är det någonting man behöver ha om man bygger sig ett mod och som vi kan glömma bort i vår MTV-liknande värld.

I litteraturen finns många karaktärer med mod – eller som slåss med sitt inre för att skapa mod. För mod är en kamp med dig själv och därför tror jag vi ibland söker oss till filmer/böcker/pjäser där vi bygger egen karaktär i mörkret och önskar vi vore likadana.

Hjälten i en actionfilm blir ouppnåelig dröm i några timmar.

När jag var liten var min Tarzan tror jag.

I en sliten biosalong med stenhårda sitsar blev han alltid hjälten som räddade den vackra kvinnan och hade alla djuren på sin sida. I mörkret som omslöt oss efteråt när man rusade hem fick man kanske en kort stund känslan av oövervinneligt självförtroende.

Hur bygger vi då mod? Ja, förutom den där korta stunden i och efter filmen.

Jag har haft några diskussioner om det. Det finns inga lätta svar. För det är lätt att ta sig rätten att vara modig och på ett vis bli en sanningssägare. Att jag står för de rätta valen. Att du måste gå igenom vissa saker för att bli modig. Det finns klyschor om att dana karaktären och att vi alla kan bli hjältar om prövningen är den rätta.

Därför blir mod för mig, när du överträffar dina egna förväntningar.

För du sår ofta dina egna tvivel som du brottas med. Det kan vara inför kärlek, nya utmaningar som arbete eller skola, sjukdomar. Tvivlet blir som små osynliga sår som du försöker dölja. Det kan gränsa från pirr, till ångest och i värsta fall panik. Du bygger scenarier som innebär katastrof och du närmar dig oundvikligen avgörandet.

Och du har inget val – antingen genomföra eller dra dig ur.

De flesta av oss genomför och kan känna allt från lättnad, glädje och om det gick åt pipan, ånger. Men i de flesta fall bygger det karaktären att våga igen. Du klarade det som kändes så förbannat jobbigt och kan ibland göra en osynlig segergest i din själ. Och vi gör det här till ett slags vardagsmod.

Vi vågar prata vid ett möte, möta okända människor, söka nya jobb – det finns massor av saker som blir ett vardagsmod. Där vi erövrar vårt eget mod. Och allt handlar om att överträffa dina egna förväntningar. Det sker när du är redo – inte när din pappa, mamma, sambo, arbetsgivare förväntar sig det – det är när du känner att det är dags att ta dina kliv in i ditt eget mod.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: