Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Moment 22 för de svagaste

Jag läser lite om A-kassa och att under sex år har fler hamnat utanför A-kassan, bl.a. på grund av nya regler. Likadant är det med försäkringskassan och för vissa blir det här ett slags moment 22. Saker och ting går runt för en del människor, och oftast är det de svagaste i samhället.

http://www.expressen.se/nyheter/reinfeldt-skyller-tappet-pa-s/

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/reinfeldt-pressades-om-arbetslosheten_6882765.svd

http://www.dn.se/ekonomi/stodet-ger-inte-en-rimlig-levnadsniva

http://www.dn.se/ekonomi/reinfeldt-forsvarar-tuffa-krav-for-a-kassa

Fredrik Reinfeldt ser inte det som ett problem.

Det är ingen framgångsmått för ett land, säger han.

Nej, kanske inte men det blir ett socialt och medmänskligt problem. Att i samma andetag säga att människor inte arbetar tillräckligt mycket och på så sätt skjuta över ansvaret på individen, är att frånsäga sig ett medmänskligt och samhälleligt ansvar. Men det ligger i linje med den filosofi som just nu är den som styr och som har sina rötter i Ayn Rands tankar och de ekonomiska teorier som Milton Friedman stod för.

Jag läste någonstans att den segregering som sker, inte bara i Sverige, kommer att slå tillbaka mot de som tror att den är av godo. De som tror att att samhälle behöver en en rik överklass och underklass. Om vissa människor blir svagare ökar hälsoproblem och risken för brottslighet = kostnader för samhället. Det skapar ett vi mot dom samhälle, där man skyller på vissa grupper, t.ex. invandrare. Det ökar retoriken och den blir mer oförsonlig och en hårdare retorik ger utrymme för rätten att ta saker i egna händer.

Det är väl lite som ett moment 22 där med.

Och vissa partier glömmer även bort människans vilja, tro och drömmar – den glöd som finns att ta revansch. Skillnaden mellan Sverige och USA t.ex. är att de som blir underklass har en annan världsbild och kommer inte låta bli att rösta. Att göda en medelklass med skattesänkningar och odla egennyttan håller bara till en viss gräns. För i ett samhälle där egoismen råder, där kan även den som står dig närmast drabbas och då faller man hårt.

Det börjar redan komma reaktioner och ha en arrogans mot de svagaste i samhället, slår tillbaka mot en själv. Vi ser idag nidbilder på Fredrik Reinfeldt, som har kommit det sista året. Personligen tycker jag det är lågvattenmärken – t.ex. Elisabeth Olssons montage – och ger en ganska onyanserad debatt.

Vi ser även rörelser som protesterar mot egoismen på börserna.

http://www.svd.se/naringsliv/bill-gates-vill-ocksa-betala-mer-i-skatt_6800359.svd

Vad vill jag säga? Att i demokratiskt land som Sverige, bör vi kunna ta hand om även de svagaste och de som av olika anledningar hamnar mellan stolarna. Jag tror på att alla människor måste göra sina val – men det finns också människor som av olika skäl hamnat på livets skuggsida och ett gott demokratiskt samhälle ska även ha ett stort hjärta – det har vi faktiskt råd med.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: