Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

En stark nationalism kan tändas

Ibland kan man ana när inrikespolitik blir till utrikespolitik.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/expert-israel-kan-anfalla-iran-i-ar

Hotet om krig mot Iran har många tecken som påminner om förberedelser till krig – t.ex. i Irak. Retoriken är oftast densamma, med hot och sanktioner och militär närvaro.

Det finns självklart flera agendor i det här – inte enbart militärt. Det är ett försök att skriva om politiken i hela regionen från USA och så har vi självklart det uppenbara – oljan.

Men vi får inte enbart stirra oss blinda på just oljan i det här. Och vi får inte stirra oss blinda på kärnkraft och ev. kärnvapen.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/president-laddade-iransk-reaktor_6853641.svd

http://www.dn.se/nyheter/varlden/hoten-om-krig-far-varlden-att-halla-andan

http://www.dn.se/nyheter/varlden/expert-israel-kan-anfalla-iran-i-ar

Allt är inte pengar och allt handlar inte om kärnvapen, även om det spelar en viktig roll.

För det är är också ett ideologiskt muller, kanske mer än andra vi har sett. Och vi får inte glömma att det finns en stark nationalism, som rent av kan vara svårare att hantera än religion och ideologi i Iran.

Krigsmuller har pågått på flera fronter under flera år, bl.a. Libanon, där Hizbollah har ett starkt fäste. Den israeliska politiken och dess försvarsmekanism agerar självklart därefter. Det sker mord och underrättelsetjänster agerar nästan som vi kan se på film.

På ett vis känns det lite som spionromaner vi läst om det kalla kriget. Det kan också återspeglas i lightvarianter hos amerikanska deckar/spionserier.

En av de intressanta aspekterna är hur det iranska folket skulle ställa sig om landet blir attackerat. Under ytan på det religiösa ytskicket finns ett helt annat liv, som fundamentalismen tillåter – allt för att kunna behålla makten. Åtminstone om jag ska lyssna till de jag känner som har kontakter in i Iran. Det finns ett stort nöjesliv, fester a la västerländskt snitt är en vana och det gör också att folket kan acceptera den religiösa fundamentalism som balanserar vardagslivet med kontroll och låt gå.

Men frågan är, var står folket vid en attack?

Jag tror inte det är så enkelt att säga att man ser Israel – USA – som befriare från fundamentalismen. Jag är ganska övertygad om att det finns en stark nationalism som kan tändas. Jag hör hur stolta alla Iranier är i Sverige över landet Iran. Vi pratar inte regim, vi pratar inte religion – utan landet Iran.

Om landet Iran attackeras kan det bli långdraget och blodigt.

Och just den balansgången måste USA väga in när det hotar eller använder diplomati.

Israel är där som en otyglad hund som inte tänker vara kopplad, även om de är beroende av USAs stöd. Israel tror jag i vissa lägen faktiskt tycker att USA är fegt. Och då agerar de, för de räknar alltid med stödet, oavsett.

De är en viktig bricka i USAs utrikespolitiska agenda, oavsett om de sliter sig från kopplet ibland. En allierad i en underrättelsekrig som påminner om kalla kriget i mellanöstern.

Dessutom är USA är utrikespolitik alltid inrikespolitik när vi närmar oss val. Det är alla medvetna om. Om USA på något vis blir hotat sluter man upp runt presidenten. Det är Obama medveten om och jag skulle bli förvånad om han inte använder det kortet när vi närmar oss valet.

Annonser

5 comments on “En stark nationalism kan tändas

 1. Ashkan
  februari 15, 2012

  Intressant inlägg men det finns en fenomen i Iran som ni inte kan hitta någon annanstans, ni måste vara bosatt i Iran eller besöka landet ofta.
  Iranier unga och gamla är religion nationalister och med det menar jag att de är både landsnationalister och religion nationalister.
  De gröna blev splittrade endast på grund av att en grupp vill ta avstånd från religionen och förolämpade religionen och det blev ännu en större klyfta när man förolämpade iranska martyrer som dog under Iran och Irak kriget.

  Sista land som borde anfalla Iran är Israel eftersom de är hatad av hizbollah anhängare, iranska vänstern, högern och även de som inte har någon åsikt. Vill man förolämpa någon i Iran så kallar man den personen för sionist och det är en stor förolämpning.

  så länge USA och Israel är Irans fiende så kommer regimen ha stöd eftersom vad som än händer kan man skylla på USA och det är accepterad av folket.

  vare sig man vill elelr inte så är folket religiösa, jag själv åker ofta till Iran och sanningen är att en del av mina vänner och släktningar dricker sprit men när det närmar sig till de heliga månaderna så slutar folk dricka och även sprit försäljarna försöker bli troende, shia islam är så utbrett där att även under Ashura månad så sörjer krista armenier.

 2. fyrtiotalisten
  februari 15, 2012

  Det intressantaste med denna artikel är att den visar upp den så kallade religonens förljugenhet i dess mest avskyvärda och sanna ljus. Långt från den Sanna Andligheten och Den Helige Ande.

  • tioockendroppe
   februari 15, 2012

   I och för sig skriver jag ingenting om religions förljugenhet utan mer om nationalism och känslan för landet – men man kan tolka olika. Sedan är tror jag att det precis som den första kommentaren, att land och religion flyter ihop – och det blir svårt att särskilja. Om Israel eller USA skulle attackera Iran, sitter de på en krutdurk – mer än Irak – och en än mer komplicerad process. Det tror jag även USA är medvetna om, även om de just nu skramlar.

   • fyrtiotalisten
    februari 15, 2012

    ”Under ytan på det religiösa ytskicket finns ett helt annat liv, som fundamentalismen tillåter – allt för att kunna behålla makten. Åtminstone om jag ska lyssna till de jag känner som har kontakter in i Iran. Det finns ett stort nöjesliv, fester a la västerländskt snitt är en vana och det gör också att folket kan acceptera den religiösa fundamentalism som balanserar vardagslivet med kontroll och låt gå.”

    Det är detta citat jag syftar på. En mer nyanserad kommentar vore att kalla det dubbelmoral. Eller komplettera Renheten med Synden så att livet blir drägligt och därmed uthärdligt. Vilken beskrivning man än använder visar det att denna religion inte ger den tillfredsställelse den ställer i utsikt.

    Min kommentar är inte avsedd att döma de människor det gäller, utan peka på just denna religionens otillräcklighet och brister.

   • tioockendroppe
    februari 15, 2012

    Tack för förtydligande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: