Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Varför ska man leken tåla?

Fredrik Reinfeldt är ute i media igen.

Läser om relansering på SVD. Han har ju varit i mediaskugga ett tag.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/pension-hett-amne-pa-toppmote_6836221.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/relansering-av-reinfeldt_6838635.svd

Och på Facebook ser jag alla de hån som farit senaste dagarna om förslaget att man ska ha möjlighet att jobba längre än dagens pension. I bilder jämför man honom till och med med Hitler – arbete ger frihet – det är en massiv hatkampanj.

Och jag läser hur vissa blir illa berörda och andra ler.

Snedvridning, vinkling, smutskastning och annat tycker jag är den fulare delen av politiken.

När Håkan Juholts mamma sista dagarna sade, att hon tyckte hennes son var utsatt för mobbning, log en del i mjugg. En del resonerade nog så, att ger man sig in i leken får man leken tåla. Han själv ville prata politik, medier gjorde narr och tävlade nästan att hitta de värsta bilderna av honom.

Varför det?

Varför ska man leken tåla?

Jag minns det hätska mellan Palme och Bohman. Jag gick i skolan då och debatterna på de lägre nivåerna var hätska och nästan hatiska. Sedan kom en period av lugnare klimat, Palme och Lindh som mördades och det fanns en viss eftertanke. Idag känns det som om den vinden håller på att vända. Och media har en stor del i det. Samhället får ett hårdare klimat och man glömmer lätt konsekvenser.

Jag har någon gång skrivit att just realtidsmedia minskar källkritiken i det man skickar ut. Att hellre snabbt än rätt, för nätet blir allt viktigare. Innebandypappan är ett skrämmande ex på det. Och här faller även politiken in i den ramen numer.

Det intressanta i det här är också att Fredrik Reinfeldt sällan attackerats. Han har fått en image av att stå över allt tjafs. Med hjälp av media har en sådan bild skapats. Ett medvetet val av smart PR-människor. Och det har förvånat mig ibland. Det har känts som om media inte vågat kritisera, i rädsla för att hamna i kylan – att inte få tillgång till honom. För hans sällsynta uppträdanden gör honom självklart mer attraktiv. Det är smart och har hållit över tid. Men samtidigt tror jag det också skapar en irritation och det här är en del av det.

Sedan vill säkert vissa medier skapa en spänning mellan honom och Löfven. För vem vill inte se en kamp in på målsnöret? Media blir i det fallet den tredje statsmakten – deras vinklingar påverkar självklart folks tankar och det är de medvetna om.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on februari 10, 2012 by in Funderingar and tagged , , , , , , , , .
%d bloggare gillar detta: