Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Ett samhälle kommer inte längre än dess demokrati tillåter

Är olikheter tillåtna så länge världen har att dela med sig av resurser men när klimatet hårdnar – ekonomisk, politiskt – ser vi då mer till olikheter än likheter i varandra? Förlorar ord som jämlikhet, interkulturalitet och medmänsklighet fästet och ersätts av annat som nationalism och påtvingat utanförskap. Jag funderar.

Jag läser http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/hatet-som-gor-mig-politiskt-deprimerad

och vidare läser jag om http://www.svd.se/nyheter/utrikes/st-petersburg-klubbade-lag-mot-att-tala-gott-om-homosexuella_6834879.svd

När vi diskuterar den grekiska ekonomin pratar vi i samma andetag om likheter som för oss tillbaka till trettiotalet och i skuggan av en världsrecession, skapas en fond av att söka sig närmast gemensamma nämnare och då blir allt avvikande farligt eller för annorlunda.

http://www.svd.se/naringsliv/papademos-bekraftar-overenskommelsen_6837521.svd

http://www.dn.se/ekonomi/ny-storstrejk-utlyst-i-grekland-1

http://www.dn.se/ekonomi/han-har-vantat-i-tre-ar-pa-pengar-staten

För att förenkla det, det måste alltid finnas syndbockar. Det förenklar livet.

Det blir som en pöbel som står på en läktare och hatar en motståndare under nittio minuter. Den kan lätt hitta syndabockar i det egna laget också, som avviker från det förväntade och rent av gör självmål.

Vissa kan lika lätt skrika ut hat mot invandrare, bögar, blondinbloggare med stora bröst – för de förstör idyllen av det normala samhället. Det blir en slags konservativ hyllning till ett ideal från förr, rent av en platonsk idévärld, som är drömmen där vi alla kommer vara tillsammans – och lika. Inte likvärdiga, inte jämlika – men lika. För den som anser att det finns någon norm som är homogen, blir det heterogena avvikande i den världen.

Varför?

http://www.dn.se/nyheter/varlden/antigaylag-i-uganda-pa-forslag-igen

http://www.dn.se/nyheter/sverige/en-reaktion-mot-en-vaxande-hbt-rorelse

Självklart finns alltid den där hotbilden av att jag är arbetslös och någon tagit ”mitt” jobb och det är inte ”normalt” att älska en människa av samma kön. Jag tror att ett samhälle kommer inte längre än dess demokrati tillåter – för i demokratin finns alla de värderingar som vi måste slåss och ständigt återerövra.

Grekland ligger t.ex. på randen av vad en demokrati kan tillåta innan den tippar över – åt vilket håll vet vi inte men eftersom nationalism är en gemensam nämnare att söka sig till, är det väl sannolikt det mest lika är den gemensamma nämnaren. Där blir olikheten ett hot och idévärlden försvinner in i sinnevärlden, för att fortsätta med Platon. Den kan bara accepteras så länge den ger fördelar, inte nackdelar.

Mindre i plånboken är just ett sånt hot.

I sådana här situationer värderas inte människor lika – människovärdet kan helt plötsligt vara noll. Vi har sett hemska situationer de senaste generationerna – förintelsen under andra världskriget, Stalins utrensningar, Pol Pot och massmord under kriget i forna Jugoslavien för att nämna några.

Och när jag läser dessa artiklar, funderar jag.

Försvinner medmänskligheten i en slags smygande vridning just nu och vilken värld ersätter då det medmänskliga? Det finns många orsaker som samverkar till ett samhällsklimat. Ett är språket tänker jag. Att ständigt definiera någonting som avvikande, som ett problem, skapar ett mantra som säljs in eller ska vi kalla det propaganda. Mediaexponering, vilket är lättare att skapa i det moderna kommunikationssamhället, blir en del av en sanning som skapas. Det kan skapas en grupppsykos, där det är lättare att acceptera ”sanningen” än att motsätta sig den. Det här har en del grupperingar insett och överöser oss med ”sanningar”.

Var finns motvikten när det politiskt korrekta inte vågar kliva ur garderoben?

Olikhet blir inte tillåtet – för lika ska vi vara. För att definiera oss ska vi ha samma kläder, samma kostymer och liknade frisyrer och orden blir mantra som hjärntvättar.

Jag vill inte tro att vi inte lär av historien. Men jag vet inte.

Det jag läser och ser kan vara skrämmande. Men i grunden tror jag alltid att medmänskligheten vinner och att det heterogena –  där olikheter i kultur, religion, kön, ålder – berikar, diskuterar och möter varandra är grunden för all vår utveckling. Vi är trots allt människor, oavsett.

Annonser

5 comments on “Ett samhälle kommer inte längre än dess demokrati tillåter

 1. Ol Gregg
  februari 9, 2012

  ”Men i grunden tror jag alltid att medmänskligheten vinner och att det heterogena – där olikheter i kultur, religion, kön, ålder – berikar, diskuterar och möter varandra är grunden för all vår utveckling. Vi är trots allt människor, oavsett.”

  Kolla på historian så märker du att det inte riktigt stämmer- tror du aztekerna kände sig berikade av conquistadorerna? Kanske 100 år senare, nu är dom en blomstrande ekonomi pga spaniens erövringar, men aztekiska språket är t.ex. i princip utrotat.

  • tioockendroppe
   februari 9, 2012

   För att människan ska överleva som art behöver vi komplettera varandra snarare än söka det homogena. Historien visar, precis som jag skriver, hemska dåd av människan och oftast beroende på att det inte är tillåtet att vara avvikande – i åsikter, i religion eller annat.

 2. Fredrik
  februari 9, 2012

  Problemet är att godhetsprojektens finansiering sker av gruppen som går plus, dvs svenska arbetare samt lite ströfolk ifrån övriga europa samt östasien.

  Själva argumentet för skatteintag är för att betala sådana tjänster för sig själv och sin familj som man av olika anledningar tycker är bättre att låta offentliga utföra. Det handlar alltså inte om välgörenhet utan om att bekosta den infrastruktur, skolor, pensioner osv som folket behöver.

  Svensk migrationspolitik bryter kraftigt med detta synsättet och kommer bli svårt att motivera när folket eller staten ej kan hålla igång ekonomin genom att utöka sin belåning något mer. Det är den typen av konflikter som man kan tycka att svenska staten bör undvika. Om de nu ska upprätthålla västvärldens absolut mest liberala arbetskrafts, asylpolitik och anhöriginvandring så måste själva grunden vara att det sker utan att man tar resurser ifrån den svenska arbetarklassen för att bekosta godhetsprojektet. Så totalsänk alla skatter för samhällskontraktet som sådant är brutet. Goda grannar har inte sina händer i varandras fickor och nallar.

  Rent historiskt så är det just mångetniska imperier (den modell vi medvetet går mot i Sverige) som varit tveksamt demokratiska. Det brukar sluta med en imperiebyråkrati som försöker upprätthålla ett strikt ideologiskt ramverk (kristendom när romarriket blev imperium, islam i ottomanska imperiet, kommunism i jugoslavien, och kosmopolitisk liberalism i dagens västerland) för att sammanfoga alla folken samt strukturellt införa mer och mer totalitära metoder för att stävja miss-sämja. Långsiktigt hållbart? Historien säger nej. Det är symptomatiskt att våra företrädare talar om ”demokratiska värderingar” samtidigt som den reella demokratin gröps ur. Deras värld är i all mening post-demokratisk och reducerad till en hållning.

  • tioockendroppe
   februari 10, 2012

   Du för ett resonemang som för mig förtäcker en slags hopplöshet i samhällsutveckling och att oavsett kommer människan inte kunna utvecklas utan ständigt falla i samma gropar. Historiskt kan jag se att större imperier inte hållit över tid men det finns fler orsaker än de du beskriver.
   För mig är en människa en människa – oavsett bakgrund. Jag tror vi har fler saker som förenar oss än skiljer oss åt.
   Det du glömmer bort är att de senaste hundra åren har världen krympt på ett sätt som inte skett förut under människans historia. Att resonera runt t.ex. romarriket är ingen bra jämförelse i det avseendet. De kulturella och sociala skillnader som förekommer i dagens samhälle tror jag kommer över tid att suddas ut – men det är ingenting du eller jag får uppleva. Just ordet arbetarklass är intressant att du använder, eftersom ordet klass under en period inte varit fullt accepterat. Men eftersom Sverige inom en framtid sannolikt kommer behöva mer arbetskraft för att kunna konkurrera, så tror jag godhet går fler vägar än just en enda.
   Att samhället utvecklas mot ett samhälle där religion, etnicitet, preferens får minskad betydelse suddas ut är egentligen inte ett val vi kommer att göra utan det kommer att vara en utveckling som sker och över tid men i det kortare skeendet ser jag lite mörkare moln och det är just det jag resonerar runt. Att vi förs in i likhetens samhälle och det som avviker från normen inte accepteras – och då förlorar demokratin. En del bygger upp ett hot och hat mot vissa grupper, de avvikande från normen, och då tappar medmänskligheten för ett ögonblick fästet.

 3. PK:it
  februari 10, 2012

  Ja guuuuuud var jag älskar ”olika”!
  Bara alla människor har EXAKT SAMMA politiskt korreka åsikter! Ett samhälle där medborgarna tar sig friheten att ha OLIKA åsikter kan jag bara inte acceptera!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: