Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Föraktet vänder medborgaren ryggen

Så blir vi då med i Euron, utan omröstning.

http://www.dn.se/ekonomi/s-med-pa-europakt

Ja, nu är jag lite drastisk, jag vet men eftersom nu socialdemokraterna gör en kovändning om Europakten, är vi mer eller mindre på väg in i Euron. Det göms nu i det kaos som är runt ny ledare i S och hur media värderar nyheter. En otroligt stor nyhet egentligen som värderas ner.

http://www.dn.se/nyheter/politik/sa-tycker-nye-s-ledaren

http://www.dn.se/nyheter/politik/sa-ska-stefan-lofven-vanda-ett-parti-i-kris

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/s-ville-helst-ha-jamtin-som-ledare_6802091.svd

Så mycket för folkomröstningars betydelse.

Jag kommer aldrig glömma min lärare i Uppsala som bara skrattade åt oss unga studenter en gång, när vi trodde att det var folket som hade makten. Vi diskuterade demokrati.

Vi var massan, riksdagen var eliten. Vi hade ett val var tredje år då ( idag vart fjärde ) och sedan hade vi egentligen ingenting att säga till om.

Samma sak är det nog med folkomröstning om Euro. Om inte folk reagerar nu, kommer det ske en smyganpassning till Euron och omröstningen hade noll värde. Opinionsmätningar visar ett ökat motstånd men politiker driver sin egen agenda.

Men det här är ett symptom på de senaste årens beslut om FRA och Swift – försäkringskassan är ett annat ex. Det är bättre att snabbt försöka dra igenom beslut som är till gagn för staten och politiken och kanske inte lika bra för medborgaren. Politiken lärde sig att det inte går att lita på ( manipulera ) medborgaren att rösta som man ville.

För mig är det en slags arrogans mot vanliga människors betydelse. Det är också ett bevis för att makten sitter i knäet på varandra.

Distansen till den vanlige medborgaren är inte lika viktig som betydelsen att vinna politiska beslut. Och i mina ögon, skapar det ett större förakt. Det är ett sätt att tala om att majoriteten är dum i huvudet, att de inte förstår bättre. Och i förlängningen blir det också så att var och en blir sin egen lyckas smed – Grekland är ett bra ex.

Föraktet vänder medborgaren ryggen.

Föraktet skapar också ett misstroende.

http://www.svd.se/naringsliv/soros-oser-berom-over-sveriges-krishantering_6799673.svd

Och när misstroendet blir för stort, skapas en inre anarki. Kanske inte fullt synlig och den bubblar bara på ytan – det blir ingen storm – men under ytan kokar det. Det finns ingen kontroll och till slut blir vågorna allt större. Det är det vi ser mer av i vissa länder idag.

För historiskt visar alla sådana här sammanslutningar att det inte fungerar. Olikheten i synsätt är fortfarande för stor. Och det är vanliga människor medvetna om. Det handlar inte om nationalism, det handlar om rent förnuft. Det är en koloss som blir orörlig, stel coh när du till slut puttar på den, faller den bit för bit.

Men det förnuftet slänger politiker ut genom fönstret när de sitter i olika möten och målar framtid – för det blir svårt att vara förnuftig när man sitter i knäet på varandra och det blir till en slags vänskapskorruption. Då blir motsägelsen inte lika lätt och man böjer sig till slut för elitens vilja. Hur korkat det än kan vara.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: