Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Tugga samma limpa varje dag

Ibland kan det kännas som om det är nyhetstorka i Sverige.

Jag läser de stora nättidningarna och det känns som om det bara är en nyhet i taget som kan dominera. Just nu Socialdemokraterna – Juholtkris, möten, VU, Jämtin.

Händer det ingenting i övriga Sverige eller världen? För det här är faktiskt ett mönster.

Ibland känns det som om de här medierna snöar in på samma spår, istället för att försöka vara unika och lite mer egna. Det blir som ett slags följa John, lätt rädd att tappa bort de andra om man släpper taget. Och tänk om man då går vilse i nyhetsdjungeln och väljer fel väg.

http://www.expressen.se/nyheter/1.2690363/lofven-pekas-ut-som-partiledare

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14269398.ab

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lofven-pekas-ut-som-ny-s-ledare_6798753.svd

http://www.dn.se/nyheter/politik/partiledarfragan-kan-avgoras-redan-i-dag

http://www.dn.se/nyheter/politik/lofven-pekas-ut-som-ny-s-ledare

Jag surfade runt lite på andra tidningar som inte är svenska – det var nyheter om amerikanska valet, om Norge som vill stänga ute Kina från förhandlingar om Arktis och intressanta, fördjupade artiklar om SOPA. Ja, det fanns annat också. Men jag hittar inte mycket av det i svenska tidningar – det vore rätt intressant med en artikel om just Norge som utmanar den snabbast växande ekonomin.

Men det här är inte förstå gången vi ser Följa John leken bland de här större tidningarna.

Någon har velat kalla det drev.

Nyhetsvärdering är säkert svårt ibland. Men för att vara intressant måste man samtidigt försöka vara lite unik. För mig blir det en tråkig likriktning. Skillnaden är deras agendor. Den röda sidan vill ha bort kungahuset, ganska uppenbart och den blå sidan springer den sittande makten till bistånd.

Men det ska väl vara så, med tanke på deras politiska färger.

Men är det som Horace sade hos Skavlan när han fick frågan om den svenska intellektuella eliten – finns det verkligen en sådan? Jag är nog benägen att hålla med honom. Det känns otroligt torftigt och enahanda när man läser de artiklar som matas ut. Reflektioner är mer banala, triviala och man kan ibland förvänta sig mer. Det finns några krönikörer som lyfter sig ovanför mängden när de reflekterar. Några som faktiskt lyfter sig över det banala och inte nöjer sig med det enklaste.

Det kan vara lite som det här Steve Jobs citatet:

”When you’re a carpenter making a beautiful chest of drawers, you’re not going to use a piece of plywood on the back, even though it faces the wall and nobody will ever see it. You’ll know it’s there, so you’re going to use a beautiful piece of wood on the back. For you to sleep well at night, the aesthetic, the quality, has to be carried all the way through.”

 

Om det är redaktörerna och deras oförmåga att hitta andra vinklar eller om det är journalister/krönikörer som inte är tillräckligt skarpa, det vet jag inte. Men lite blir som att tugga samma limpa varje dag – the more of the same. Och som anställd eller ägare måste jag väl tänka på det när jag går till sängs på kvällen. Att gå hela vägen, som Jobs säger. Att våga det.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/visst-skulle-s-ha-tid-med-mer-oppenhet_6797923.svd

Det känns som om man vill fördumma läsaren och inte riktigt tror att den kan förstå tillräckligt. Och då skapar man en likriktning som blir tråkig, förutsägbar, torftig och enahanda. Visst, vi läser men ibland kan man faktiskt hoppas på någonting mer.

Annonser

One comment on “Tugga samma limpa varje dag

  1. elina
    januari 26, 2012

    Håller med. Att se på nyheterna är sak samma. Världen kan gå under men har någon sparkat en boll så … Och värst är att vi ska betala TV avgift för en massa strunt. Vill man följa med lite måste man gå till utländsk media. Träffade en journalist som sa att vid kristider sparkar man journalisten men behåller fotografen och denne får skriva artikeln också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: