Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Makten för maktens skull

Jaha, då var Cirkus Juholt över.

Jag träffade honom före jul, när han besökte det mediecenter jag driver.

Han gav ett oerhört sympatiskt intryck, lyssnade in och hade bra reflektioner. Han tog sig tid med elever som skulle göra en intervju, även om han hade flera andra punkter under dagen.

http://webnews.textalk.com/idasidan/skolan-ska-arbeta-sa-elever-och-familjer-tror-pa-skolan-tycker-hakan-juholt

Men, det var ohållbart i längden att sitta kvar. Läste någonstans att han uppfyllt 2 av 7 punkter som socialdemokraterna sökte hos en partiledare. Han blev valet som blev kvar, i en process med hemligheter.

http://www.dn.se/nyheter/politik/aven-vannerna-tycker-det-var-ratt-att-sluta

Och nu sjunger vissa begravningssång över partiet – speciellt krönikörer på den andra sidan. Det är nog mer ett önsketänkande än en realitet tror jag. Alla lag har upp och nedgångar, beroende på talang, ledarskap och spelplan. Det finns ett latent stöd för sossarna, som jag tror vilar på hanen. Speciellt som det segregerade samhället alltmer blir en realitet – 2/3- samhället där de viktiga är medelklassen men där 1/3 kommer växa – barnfattigdomen är en skam för ett demokratiskt samhälle.

När jag pratar om skolor, lag och företag är ledarskapet viktigt – en av de viktigaste punkterna. Där missade Sossarna den här gången. Men det som är ännu viktigare är en vision eller mål som man arbetar mot.

Det verkar också finnas en jantelag inom partiet som måste bort om man ska kunna växa. Det är så tydligt när de namn som är starkast för människor i gemen, inte ens vill eller är påtänkta. Istället är det grå-sossar som nämns – och då sker inte heller den nödvändiga reformeringen tror jag.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14249068.ab

http://www.dn.se/nyheter/politik/pressat-s-maste-snabbt-hitta-sin-nya-ledare

http://www.dn.se/nyheter/politik/distrikten-kraver-storre-oppenhet-i-valprocessen

I mina ögon måste nämligen klasskampsretoriken bort om man ska ha en möjlighet att locka till sig många väljare igen.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/det-blir-aldrig-som-forut-igen_6788185.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/karnvaljare-i-norr-flyr-s-for-v_6788099.svd

Att hela tiden prata om mitten och sedan ha upp till kamp som devis, känns lite patetiskt. Det är omodernt och förlegat. Att röra sig inåt mitten överhuvudtaget tror jag är förödande för alla partier utom moderaterna – lämna dem i mitten och skapa en egen fåra, om ni ska ha en chans. Det gäller egentligen alla partier, för annars marginaliseras ni. Det enda parti som faktiskt har en någorlunda egen fåra är miljöpartiet och det går ganska bra för dem.

Juholt då?

Som sagt, han gav ett sympatiskt intryck när jag träffade honom. Kanske han inte var uppgiften riktigt mogen men en sak måste jag säga – att stå i ringhörnan och bli pucklad på  som han har blivit och ändå resa sig flera gånger. Det visar ändå på någon typ av sluggertakter som är värda all heder. För jag håller med hans mamma en anings, en viss typ av mobbning har det varit – speciellt när man förlöjligar utseende och stil. Det tar bort värdighet hos vissa medier, som skiter i människan – än en gång. Lite blir det att visa makten för maktens skull – och ta heder och ära av en människa, utan tanke på konsekvens för just den människan. Det är inte första gången och tyvärr inte den sista. Internet har skapat ett slags realtidsdrev som är jäkligt olustigt. Källkritik och uppföljning är inte lika viktigt som att vara först – även om det är fel. Innebandypappan är ett annat ex på just det, där man driver på någonting som blir ett jordskred – utan att tänka på människan.

Men nu är Cirkus Juholt över och vi får väl se vem som vågar stå upp till kamp.

Annonser

2 comments on “Makten för maktens skull

 1. Christer
  januari 22, 2012

  Tack för en intressant och i huvudsak genomtänkt artikel!

  Du tappar mig dock i slutklämmen, när du skriver:

  ”Internet har skapat ett slags realtidsdrev som är jäkligt olustigt. Källkritik och uppföljning är inte lika viktigt som att vara först – även om det är fel.”

  Visst finns det folk som skriver ogentomtänkta saker på nätet — här finns ju hela skalan från rena lögner och konspirationsteorier till det riktigt välskrivna, problematiserande och väl undersökta.

  Men det som skapar dreven är, än så länge, inte internet, utan de gamla medierna. Det är deras brist på källkritik och uppföljning som jag ser som det stora problemet, eftersom det — än så länge — är de som når ut mest, och inte kan sägas emot på deras hemmaplan. Samtidigt är de förebilder för många som agerar på nätet.

  Men nätet har just den egenskapen att den som vill stå oemotsagd, göre sig icke besvär. Så även om den som skriver en ”första” text i något ämne missar något, så kommer källkritiken och uppföljningen som ett brev på posten — i kommentarsfält, på bloggar, i sociala medier. Vare sig en vill det eller ej.

  • tioockendroppe
   januari 22, 2012

   Jag kan hålla med dig, jag skrev det sista mer på känsla – och jag kan hålla med dig att gamla medier är de som driver på och jag förstår att de upplever en makt – men med makt kommer även ansvar. Tack för det goda omdömet av övrig text.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: