Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

En självklar del av samhället

Internet är idag en självklarhet.

Det är det största verktyget för marknadsföring, åtminstone om du är mindre eller mellanstor företagare och lite innovativ i att göra reklam för dig själv. Men det är också en möjlighet att möta, skapa och behålla kontakter i sociala nätverk.

Du kan även göra dig synlig om du har idéer och tankar som du vill nå ut med.

Och du kan självklart läsa tidningar, spela spel, se film och teve.

Internet är idag en självklarhet.

Och där är Facebook idag en gigant när det gäller sociala nätverk. Självklart vill de behålla positionen. Det handlar om pengar. Att tjäna pengar på människors behov av kontakt och viss mån att känna en viss självuppfyllelse när gilla-knappar trycks och man får kommentarer som är positiva. Jag har använt ordet socialporr om det – att det egentligen är ett substitut för den verkliga kontakten, precis som porr är. Och det fyller även sitt behov.

http://www.dn.se/ekonomi/sex-veckor-utan-svar-fran-facebook

Precis som det skrivs i artiklar kommer det alltid utmanare.

http://www.dn.se/ekonomi/facebook-utmanas-av-bade-google-och-hackare

Jag har fastnat för Google+. Jag tycker Google+ passar mig bättre egentligen. Det finns intressanta länkar, bra material som länkas upp och lite som en ny värld öppnas upp. Jag läste att FB står för det gamla, Google+ för det nya.

För mig stämmer det.

Jag läste en kommentar från någon som skrev om Google+ att det är pionjärerna som är där nu och upptäcker – snart kommer de som ” måste” vara där, för att alla andra är där och då kommer också annat in i Google+. För mig är det otroligt kul att se alla dessa professionella människor som länkar ut arbeten eller annat, som många gånger är intressant att läsa.

Och där kan vi känna hur det kan bli om SOPA och andra lagar slår igenom i USA. Överdrivet kan varje person och företag bli stämda på miljonbelopp om det går igenom, för att man länkar upp material man inte får. Som tur var har beslutsfattare börjat dra öronen åt sig, speciellt som någon senator jämfört hur bra det är när Kina och andra diktaturer har kontroll.

Internet är en del av jag brukar kalla ”komrevolutionen” – det är vår sköna nya värld – in facto även storebror ser dig. Vi lever i ett allt mer kontrollerat samhälle och ju mer samhället får kontroll, desto mer vill de behålla det. Företagen kan se köpmönster, staten kan få kontroll på medborgaren.

http://www.dn.se/ekonomi/facebook-en-snabbvaxande-jatte

Även om vi lever i ett demokratiskt samhälle har staten behovet att kontrollera – se FRA, SWIFT och nu SOPA. Det kommer ännu mer, eftersom det fria ordet är en fara – det är rent av omstörtande. Eliten – folkvalda – vill behålla den lilla makt de har – och banker och andra vill självklart inte ha insyn i sin verksamhet.

http://www.svd.se/kultur/usa-gar-langre-an-sverige_6707115.svd

http://www.svd.se/naringsliv/wikipedia-stangs-i-sopa-protest_6774483.svd

Men det ger också dig och mig möjlighet att nå ut mer än vad vi gjort förut – för i alla försök att tysta finns alltid ordet som blir fritt när du ropar tillräckligt högt – eller skriver tillräckligt intressant. Under senaste åren har vi sett flera ex. på hur enskilda bloggar eller bara tweets kan sätta igång saker.

För Internet är en självklar del av ett (demokratiskt) samhälle.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: