Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Glimten som kan vinna över oförmågan

Jag läste att Stephen Hawking tror att människan blir tvungen att flytta ut i rymden för att överleva.

http://mobil.aftonbladet.se/nyheter/article14176789.ab

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/miljarder-planeter-i-vintergatan_6763563.svd

Att vår tid är räknad. Att vi inte kan ta hand om den planet vi fått att leva på. Tyvärr kan man nästan hålla med honom, med tanke på att vi inte kan ta hand om vår livsmiljö. Och så har forskare plockat domedagsklockan en minut närmare tolv.

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/forskare-varnar-for-att-domedagen-narmar-sig

Visst, en fiktiv klocka.

Men varför har människan så svårt att lyssna och egentligen, se, hur vi sakta eroderar vår egen miljö och med det klimatet? Den globala uppvärmningen är egentligen så solklar den kan bli. Men vid konferens efter konferens görs inga eller små steg framåt. Miljöskeptiker – lobbyister för stora företag – förnekar och påverkar processen.

http://klimatforandringen.nu/vad-ar/

Varför?

Jag tror det beror på vår brist att kunna anpassa verkligheten efter vår förmåga att förstå konsekvens. Visst, vi har fantasi och den kan vara ganska vild och fantastisk. Men när vi kommer till realitet, kan vi enbart se till tre generationer.

Våra föräldrars, vår egen och våra barn. Det var någon som sade att vi knappt kan det.

Sen blir det för komplicerat.

Vi kan se då, nu och sen i ett oerhört begränsat perspektiv. Det spelar ingen roll hur många scenarier som forskare tar fram och visar klimat/miljö, för vi förstår inte. Kan inte ta in, eftersom vi lever här och nu. Att se fem generationer framåt har vi inte förmåga till; ork, vilja, kunskap, fantasi, tid.

Vi konsumerar i nutid och skiter i framtid. Och företagen producerar i nutid och skiter i framtid. Allt handlar om pengar. Hur mycket jag tjänar, som person och företag. Och det begränsar vår förmåga att tänka.

Det är driften att hela tiden ta sig framåt, som också utvecklat oss, som till slut kan bli vår undergång. Och då är det ju bra att vi letar oss ut i rymden, om vi som typ vill överleva. Frågan är om vi är värda att rädda, då vi är ett enormt rovdjur; och samtidigt har jag ett hopp.

För det finns en glimt i människan, som gör det som krävs när vi står på randen av katastrof.

Den glimten kan vara det som faktiskt till slut vinner över oförmågan att förstå.

Annonser

One comment on “Glimten som kan vinna över oförmågan

 1. Donk
  januari 12, 2012

  Att vi måste lämna denna planet för att överleva handlar på sikt inte bara om klimatförändringar eller apokalyptiskt världskrig. Tyvärr räcker det inte med att skrota alla vapen, inse att vi kan leva tillsammans, fördela våra resurser på ett rättvist sätt och ta hand om vår planet.
  Förr eller senare kommer något stort och ostoppbart att dimpa ner på Jorden som orsakar så stor förödelse att vår existens hotas. Det har hänt många gånger förr, och kommer att ske många gånger i vår planets framtid. Om vi då inte redan etablerat oss i självförsörjande ”kolonier” på andra himlakroppar så är det slut med oss.
  På riktigt lång sikt räcker det inte heller med att bosätta sig på Månen, Mars och resten av solsystemet, för om några miljarder år kommer Solen att svälla upp till en röd jätte och sluka allt inom jordens bana (+ lite till). Hur resten av solsystemet skulle må av detta är jag inte så insatt i, men jag tror inte sådant är nyttigt för livsformer som kräver en relativt stabil miljö. Då krävs det att vi även etablerat oss i andra solsystem.
  Nåja, att tänka på vad som händer om miljarder år kanske är lite överdrivet, men vi måste i första hand bosätta oss på andra platser i solsystemet. En massutrotningsasteroid kan träffa oss om tiotusen år, om hundra år eller om ett par veckor.
  Detta är inget hot vi kan ta itu med när det dyker upp. Då är det för sent.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on januari 12, 2012 by in Funderingar and tagged , , , , , , , , , , , , , , .
%d bloggare gillar detta: