Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Barn och ungdomars röst – den som drömmarna vill bli

Ibland kan man tycka att vissa saker är självklarheter.

Som att lyssna och ta barn och ungdomar på allvar.

Idag togs ett historiskt beslut i FN om just det här.

http://www.barnombudsmannen.se/nyheter/2011/12/i-dag-fattade-fns-generalforsamling-ett-historiskt-beslut-av-stor-betydelse-for-varldens-barn/

Jag som arbetat med AIDA – ett demokratiskt arbetssätt som idag skulle kallas entreprenörskap har sett hur ungdomar kan ta ansvar och vara i flera stycken klokare än vuxna ibland. Jag har även sett vuxna som förminskar ungdomar genom sitt sätt att vara, bara för att man är vuxen.

Därför är barnens rätt att få sin röst hörde egentligen någonting som vore ett starkt fundament i ett demokratiskt samhälle. För ibland när vi pratar om människors rätt, glömmer vi ibland barn och ungdomars rätt. Det är liksom inte samma sak för en del. I det finns också en chans till att förverkliga sig själv.

Att bli den man vill bli – den som drömmarna vill bli.

Ingenting är så svårt som det komplexa vi lever i heller. Det har också kommit en rapport om ökad ekonomisk obalans och att sociala orättvisor ökar i världen.

http://www.dn.se/ekonomi/socioekonomiska-riskerna-hotar-varlden-2012

I Sverige pratar vi om den ökande barnfattigdomen. Inkomstklyftor skapar ett segregerat 2/3-samhälle och där kommer också barnen i kläm. För de är försvarslösa mot systemet. Det spelar ingen roll om man i ett samhälle ska vara sin egen lyckas smed, om man varken har de sociala, ekonomiska och strukturella förutsättningarna för att lyckas.

Om man inte har stödet hemifrån, blir det svårt att komma till nästa steg. Visst, det finns de som lyckas och framhålls men det finns många flera som inte lyckas om samhället inte ger förutsättningar.

Och ett samhälle som skapar obalans medvetet, är ett samhälle som tappar i demokrati. Varje röst blir inte lika viktig – inte minst barnens och ungdomarnas. Även om de många gånger är de klokaste.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: