Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Världen är ett stort monopolspel

En diktator är död och en annan tar vid.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/expert-kim-klanen-haller-folket-i-shack-med-konflikter_6722587.svd

http://www.dn.se/nyheter/varlden/kina-hyllar-en-god-van

Nordkorea är ett av de mest slutna länderna i världen. Jag läser kommentarer i tidningar och på Facebook. Och jag tänker på teveserien Mash. Kommer ni ihåg den, ni som är i samma ålder som mig? Ett fältsjukhus som levererade en teveserie som varade mycket längre än kriget mellan Nord och Sydkorea pågick. Med humor speglade man konflikten och jag var som gjuten i min snurrfåtölj framför svartvit teve.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Koreakriget

Det var en svart humor som gränsade till allvar och som speglade en tid av kommunistskräck. För egentligen är konflikten mellan Nord och Sydkorea en rest från andra världskriget när världen delades. Samma ideologiska skiljelinje som ett tag delade Europa i ett östblock och ett västblock och vi hade även ett delat Tyskland och Öst och VästBerlin. Det som är kalla krigets skuggor.

Det är ett också en del av en österländsk imperialism då Korea var en del av det japanska herreväldet, innan andra världskriget.

Historien har lämnat sina spår. Och spåren leder in till framtiden. Med uppdelning och en stark hierarkisk struktur som inte ifrågasätts.

För det spekuleras självklart i vad som ska hända. Tyvärr tror jag det blir hårdare utrensningar och makten måste visa sig stark. Det sker en maktkamp bakom kulisserna och när det är hierarkiskt blir hänsynslösheten stor.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/kim-jong-il-dod-eftertrads-av-son_6718313.svd

http://www.dn.se/nyheter/varlden/sonen-kim-jong-un-tar-over

http://www.dn.se/nyheter/varlden/hundratals-tjansteman-redan-avrattade

Vi människor drivs trots allt av egennytta och speciellt i ett system som påstår sig följa en folkvilja frodas den.

Men det jag blir mest bestört över det mänskliga lidande som vi människor tillåter ske. Det sker folkmord, koncentrationsläger, en medveten svält, en stark underrättelsetjänst som sätter skräck och en diktator som lever i lyx.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/kim-levde-i-lyx-bakom-enkel-fasad_6720683.svd

Ibland undrar jag var gränsen för vad vi tillåtet i mänsklighetens namn?

Och jag är lika fundersam om det som vi kallar demokrati i västerländsk mening är demokrati, demokrati som gynnar medborgare i förtryckta länder. Vad menar jag?

Jo, det finns olika syn på vad som är diktatur och diktatur och vilka västvärlden ska slåss mot. Irak var ok att invadera och USA skramlar just nu mot Iran.

Nordkorea och Burma låter vi fortsätta med förtryck.

Var drar vi gränsen för vår västerländska etik?

Eller kan det vara så att det inte handlar om etik och mänskliga rättigheter utan om pengar? Visst vore världen bra cynisk om det vore så och självklart är det inte så…. eller?

Egentligen är världen som ett stort monopolspel.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Monopol_(spel)

Nordkorea är kanske som Götgatan, inte så där jättedyr och ger inga större inkomster men kan vara viktig om du vill skapa ett herravälde. Jag kan också låta min motståndare få den, om det gör honom eller henne nöjd, för jag satsar på viktigare och dyrare gator. Just monopolspelet där Nordkorea ingår har tyvärr skapat större möjligheter/risk att hamna i fängelse och chans är mer en risk. Men det ger rikedom till en klan, ett fåtal. Men för den som vill vinna stora spelet – Kina, USA, Ryssland –  är alla allierade bra, även om de är tokiga och maktfullkomliga. Det gäller även de afrikanska länder som haft uppror och gett stormakter hicka. Det ändrar nämligen maktbalansen lite.

Under kalla kriget var uppdelningen mer tydlig, mer svart och vit. Idag är den mer suddig men den finns. Kina växer som stormakt igen och deras ekonomi – pengar igen – är viktig för även USA:s utveckling. Så hur vi vrider och vänder på det är världen som just det där monopolspelet och vi köper och säljer; och då är etiken mindre viktig än vad vi kan tjäna.

Diktatorn är död, länge leve diktatorn.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: