Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Allt löser sig – eller inte

Det pratas väldigt mycket ekonomi i dagarna, om euron som kommer att krascha ihop om ett tag och sedan har vi finanskrisen – bankernas girighet – och skuldsättningen av länder, där varje nolla som läggs till är utan syre. Men det är egentligen en ganska kortsiktig kris – och med det menar jag att det kan vara en kris som varar i några år.

http://www.svd.se/naringsliv/euron-star-infor-ett-sammanbrott_6675868.svd

Än värre är det med miljön och klimatet. I dagarna är klimatmöte i Durban.

http://www.dn.se/debatt/det-har-ar-sveriges-linje-i-samtalen-om-klimatet

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14008463.ab

Om några år – kanske femtio sextio år – står vi inför början på en katastrof vi inte ens kan överblicka idag. Ja, vi är väl redan där men det är inte de stora konsekvenserna vi ser än.

Jag tänker inte gå igenom alla orsaker och konsekvenser för permafrost som försvinner, metangas, befolkningsökning och energikonsumtion och en massa annat. För jag tror att de flesta är medvetna om det.

Det jag förvånas över är istället människans övertro på – allt löser sig. 

I det här fallet säger jag – eller inte. 

För mig känns det som det finns en slags kalkyl som vägs in i det här – miljö mot hur mycket vi kan göra vinst och hur långt vi kan gå. Politiker är egentligen inga beslutsfattare i det här – det är företagen och i slutändan bankerna. Igen. Det finns en mentalitet – allt löser sig – och ett tillägg – money makes the world go around.

Det är skygglappar så långt det går, för vinsten är viktigast.

Det är inte förrän vi lägger bort det sista och verkligen förstår allvaret, som det kommer hända saker som kanske kan bromsa upp det som sker. Men vi har andra faktorer som också påverkar:

  • konsumtionslusten i länder som precis klivit in förbrukningssamhället – det som Lena Ek kallar tillväxtländer
  • en stark medelklass världen över som smörjs och vill ha mer – USA är ett bra ex
  • multinationella företag med armar och lobby långt in i maktens korridorer

Det är väldigt stort fokus på länder i hennes artikel och hon väljer att glömma bort hela den finansiella sektorn med banker och företag. Kanske medvetet, än värre om det är omedvetet – och då är hon naiv. När en stegrad konsumtion är det som skapar tillväxt och alla vill ha del av kakan, blir pengarnas ursprung det viktiga.

Bankernas osynliga makt, genom utlåning och räntor.

För att symbolisera det lägger jag in ett kort kapitel av mitt manus Landet där stjärnorna regnar, där en datahacker vid namn Räven försöker förklara ekonomin och dess konsekvenser från sitt perspektiv.

Senaste året har de varit lite oftare, kan man säga. Ekonomin ä i gungning. Du vet, bankkrisen å de som tage för mycket lån för att köpa hus å så. 

Rock my world, babe, säger ja. 

Systemet ä sjukt. Du skapar hela tiden utrymme för mer pengar, mer investeringar å  skapar ett enormt skuldberg genom att producera pengar som inte syns. De ä som en osynlig sedelpress, som ger dig krediter när du önskar – krediter som såna som du å ja ska betala. 

Å det skapar en Bear ride som de heter – en kapitalism där giriga jävlar som vill tjäna ännu mer pengar är som gamar runt ett kadaver. Jag gillar ordet, bear ride. Och allt handlar om spekulation. Derivat. Du vet, derivat och hedgefonder. Du kan de. De innebär inte alltid att du spekulerar i uppgång utan även i katastrofer och om du prickar rätt, så vinner du. Räntebärande fonder. Någonting som heter CDS – Credit Default Swaps – har vuxit stort. Det ä en slags försäkring på kreditrisker där man betalar premier till en försäkringsgivare som får betala ersättning om du gör en kreditförlust. Om man går i konkurs.   

Du vet va jag prata om, eller hur? Du kan de här. 

De måste ha krig, lever på katastrofer, företags konkurrens och konkurser, andra människors rädsla eller död. De ä en sjuk värld, där man hoppas på den andres död. 

Du har människor som den här John King, som spekulerar i andras olycka å tjänar  miljarder. De ä som hela spelet om vår miljö. Han verkar ha det där fingret med i allt. De här pengarna skapar framtidens sopberg, global uppvärmning  och det är så jävla sjukt. Men katastrofen måste bli större, mycket större, innan de här människorna kan tjäna pengar på just den här katastrofen. Men i alla fall.

Utdrag ur Landet där stjärnorna regnar

Det är trots allt där den verkliga makten ligger. Ibland känns det som om det är fel fokus att försöka få länder att komma överens om miljön. Istället kanske det är dags att börja fundera på hur man kan påverka företagen och bankerna, antingen genom förhandling eller tuff lagstiftning. Men politikerna är i många fall i knä på företagen, även om det försöker få det att låta annorlunda.

För mig är det en bättre väg och kanske tuffare – för det är inte förrän det känns i kassan eller i bankkontot hos dem, vi kan vända det här tror jag.

Våga prata om det, agera och se vad som händer. Annars står vi inför någonting som antagligen inte kan vända.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: