Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Flugorna får inte surra för mycket

Kan man låta ungdomar styra över andra ungdomar och lita på deras omdöme? Och kan man då vända bort blicken och säga, att det löser sig?

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/min-forsta-tanke-var-ondskan-finns-pa-riktigt_6666002.svd

Undersökningar som jag läst visar att barn/ungdomar inte förmår att känna riktig empati någonstans mellan 19 till 21 års ålder. Det handlar om hjärnans utveckling.

Sedan finns även forskning om spegelneuroner – där vi speglar varandra och intuitivt förstår den andra människan och på så sätt skapar empati.

I en artikel i SVD  – http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/psykologi/medkansla-borjar-med-att-vi-speglar-varandra_227945.svd skrivs också:

 

Undersökningar visar att rädsla, anspänning och stress massivt reducerar spegelneuronernas signalaktivitet. När man känner sig pressad och rädd upphör allt som är beroende av systemet för spegelneuroner att fungera: inlevelseförmågan, förmågan att förstå andra och varsebli nyanser.

 

Det är inte första gången Lundsberg eller liknande internat kommer upp, där pennalism är en del av fostran och är en kvarleva från den gamla goda tiden. Det ska inte bli en mjäkig flummig skola som den vanliga svenska skolan utan en riktig skola med disciplin och ordning ( känns som jag använder en viss skolministers ord… på tal om spegling).

Att som ledare för en verksamhet för ungdomar inte vara medveten om det här gränsar antingen till okunskap eller så väljer man medvetet att blunda. Jag vet inte vilket. Det är väl egentligen självklart att handledning är ett nyckelord.

Vuxna behöver handledning när vi går vilse, ungdomar likaså. Men jag tror det kan finnas fler mekanismer i en sådan här värld. Att ha råd att sätta sitt barn i en sådan här miljö kostar pengar och där finns säkert en annan förklaring. Pengar skapar ibland en slags hybris och om vi pratar om neuroner som speglar våra handlingar, tror jag det också kan vara en del av den spegelbild som uppstår här. Den där känslan av att äga världen genom den fina bilen, lägenheten eller att kunna köpa dyr champange på Stureplan, kan ge dig en hybris som suddar ut dina gränser och i det försvinner medkänslan.

Det är lite som Flugornas Herre av Golding. Att visa sig svag är att bry sig, att visa att man har andra värderingar än det makten ger, genom pengar eller titel, är inte lika viktigt som makten i sig. Och om man inte följer den starke ledaren, blir det som Hobbes säger – allas krig mot alla. Och det kan man inte tillåta – flugorna får inte surra för mycket.

Undersökningar visar också att hur en skola utvecklas beror otroligt mycket på ledarskapet – från rektor till lärare. Att våga ställa sig upp och ifrågasätta det som sker gör man inte – och därför blir jag glad och imponerad när några gör det.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/pennalistisk-pjas-utloste-anmalan-mot-lundsberg

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lundsberg-anstallda-fick-ga-efter-klagomal_6660656.svd

För medmänsklighet kräver stort mod. Av alla. Och det kräver att du som vuxen leder och visar var du står, i handling och ord.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on november 26, 2011 by in Funderingar and tagged , , , , , , , , , , , , , , , .
%d bloggare gillar detta: