Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Det demokratiska spädbarnet

Under det senaste året har vi hört om internetrevolutionen, om hur viktig den varit för utvecklingen i vissa arabiska länder, som t.ex. Egypten. Internet har både blivit ett nöjesfält och en del av samhällskritik och en port för yttrandefrihet.

Vi diskuterar över vad som är bra och mindre bra, och det finns skepsis mot övervakningssamhället som skapas och hopp om att demokratin får ett nytt fönster.

Å andra sidan sker samtidigt begränsningar i form av olika lagar, lagar som kan handla om övervakning eller rent av censur i vissa länder. Vi har FRA, Swift och andra lagar.

Internet har varit en oanad explosion, speciellt de senaste åren och många har åsikter. Idag finns forum där det skrivs kränkande saker och rasismen florerar, som rent tekniskt använder servrar i andra länder och då kommer undan t.ex. svensk lagstiftning. Det är många barnsjukdomar, om man vill kalla det så.

Och så läser jag en krönika av Kjell Häglund, om en ny lag i USA, Protect Ip Act.

http://www.journalisten.se/kronika/29684/lagen-som-hotar-spraenga-soender-internet

En lag som kan ta bort möjlighet till det som vi vant oss inom biten nöjesfältet, klipp från YouTube och annat som har med upphovsrätt att göra. Egentligen är det väl ingenting som jag kan bli upprörd över, för det handlar om just vem som har rätt till musik eller film – den som skapar eller den som laddar ner. Kalla det copyrite, rätt till det du skapar.

Hela tiden finns argument för och emot – frihet eller kontroll? Vi har haft diskussioner om Pirate Bay, nedladdning av filmer och musik. Äger du låten du skrivit, filmen du gjort eller är det så att det är allmänt gods?

För mig handlar det om skör demokrati och häri hamnar även den här frågan. Även om det kan vara mer inom nöjesindustrin det hamnar.

För demokrati är trots allt ett ungt begrepp i vår värld. Sett till människans historia är demokratin ett litet barn, rent av ett spädbarn – vi kryper knappt fram ibland. Och i det finns nu Internet, som revolutionerar och är som en flod. Precis som boken en gång gjorde och senare möjligheten att faktiskt ha rätt till utbildning. Tänk efter hur kort tid vi har haft allmän skolplikt.

Och sätt sedan in Internet i det sammanhanget och inse hur kort tid det har funnits.

Det klart att det finns saker som måste finslipas. Det gäller hela demokratin. Det är bara se till hur det som kallas världens största demokrati skriver lagar som passar dem när de går in i krig och på så sätt sätter sig över t.ex. Genevekonventionen. Egentligen sitter krigsförbrytare högt upp i det amerikanska systemet och som i andra delar av världen skulle ställts inför rätta.

Och där är det största dilemmat med demokratin.

Att den i sin snällhet låter kommersiella intressen styra utifrån vinst, och inte efter det allmännas bästa – d.v.s. människans. Det är det som sker med den här lagen och det är det som sker när det passar en demokrati, när man vill skydda det som egentligen bryter mot mänskliga rättigheter.

Men demokratin är ung, och till slut kommer spädbarnet att resa sig och börja gå – och då sker nya förändringar. Visst ska de som skapar texter, musik, film skyddas av upphovsrätt och känna sig trygga i det – men vi måste också se hur begränsningar påverkar den unga demokratin och när demokrati stryps i övervakningssamhällets djungel av lagar och regler.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: