Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Egoismens ansikten

I kristider där det diskuteras ekonomi, diskuteras även hur politiker, företagare och andra som har kommit upp till toppen skor sig. Bankerna maximerar vinster och de som styr blir miljonärer. Vi hade en medial jakt på Håkan Juholt, vi har andra som visar upp andra delar av sig själva som vi kan bli upprörda över.

http://www.dn.se/sthlm/stockholms-stad-lade-100000-pa-visit-i-new-york

http://www.dn.se/nyheter/politik/messing-fick-nytt-toppjobb–och-en-statsradspension

Girigheten får ett ansikte.

http://www.dn.se/nyheter/politik/fler-riksdagsledamoter-kan-ha-fatt-fel-boersattning

Är det egentligen någonting nytt?

Nej, det här ligger i det som Hobbes beskriver – att människan drivs av egennyttan. Även när vi handlar i andras intresse, handlar vi i vårt eget. Det intressanta är drivkraften bakom varför vi skor oss själva och sätter oss i första rummet – även om vi påstår att vi gör det för företaget, kommunens eller nationens intresse.

http://www.svd.se/naringsliv/pg-gyllenhammar-i-attack-mot-girigheten_6641774.svd

Nu ska jag också säga, att det inte är alla som är extrema i det här – egentligen handlar det om vad samhället tillåter och vilka normer som finns. Det ser olika ut var vi bor men – men – vi är inte bättre här i Sverige, även om vi kan skälla på länder som Grekland eller Italien, och de som skor sig där.

http://www.svd.se/naringsliv/miljonarer-stormade-capitol-hill_6642526.svd

Det är någonting djupt mänskligt och det handlar om överlevnad och överflöd – ungefär som utbud och efterfrågan och den prissättning som blir där. Samma mekanismer påverkar på ett sätt egennyttan och hur vi maximerar största möjliga ( materiella ) lycka.

Ska vi bli förbannade? Ja, det kan man tycka och jag själv tycker det ger dålig smak i munnen, när folkvalda utnyttjar systemet och i nästa andetag försöker prata om folkets bästa.

För mig handlar det där också om vilken etik och moral jag har.

Vi har en rörelse som växer fram som kopplas till Wall Street. Den ser spontan ut men jag tror att det finns en dold agenda bakom det, som mycket annat. Alla har nämligen handling och reaktioner. Vi har under en period sedan femtiotalet haft en motreaktion mot gammelkommunismen och i spetsen har namn som Ayn Rand och Milton Friedman gått – och politiker och företagare har tagit till sig deras idéer. Den kallas objektivism.

Att demokrati utvecklas genom egoism och ett ekonomiskt system växer av katastrofer. Vi ska inte ha statlig inblandning och det är bra med en segregation i samhället. Ni hör, det är motsats till det kommunistiska hotet. Det speglas sedan ner till personal trainers, livscoacher som ska få oss att tro på oss själva – och det ger också ångest för den som inte tror att den är tillräckligt framgångsrik, snygg, självsäker.

För mig är kommunism och objektivism två system som egentligen bägge två premierar egoism – för när du får makten premierar den även egennyttan som Hobbes beskriver. Makten slår klorna i din egennytta.

Kan vi få bort egennyttan?

Nej, det tror jag inte. Många drivs av belöningen, tillfredsställelsen, att innerst maximera sin egen lycka och egennyttan är en del av det. Människan är en ganska primitiv varelse, oavsett om vi är den ” moderna ” människan – och det skiljer egentligen inte oss och den jordbrukande människan som fanns för 10 000 år sedan åt.

Låter det pessimistiskt?

Nej, för jag tror också att systemet vi har hela tiden måste slipa sina kanter och se till att vi ska kunna få premier för det vi gör – och samtidigt måste systemet få bort maximering av vinst. Det är faktiskt ett politisk beslut och handling som krävs. Om de vågar – och det är väl lite som låten Staten och Kapitalet – de går hand i hand och frågan är om de vågar släppa taget om varandra.

Annonser

One comment on “Egoismens ansikten

  1. nymax
    november 19, 2011

    Egoismen innesluter – när den är som bäst – alla.

    Handlar egentligen bara om räckvidd. Hur stort är mitt jag? Vad omfattar jag?

    Religiöst blir det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on november 18, 2011 by in Funderingar and tagged , , , , , , , , , , .
%d bloggare gillar detta: