Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Var han naiv?

Upp som en sol och ner som en pannkaka?

Gäller det Barack Obama?

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/alla-har-inte-vant-obama-ryggen_6612864.svd?adapt_wid=sc_svd_w2&adapt_group=2&adapt_ma=0&adapt_mp=0&fcId=4

Var folk naiva när de valde honom eller var han naiv, och förstod inte kraften i det konservativa USA som byggts under två gånger Bush och Reagan – ja, det har varit avbrott med Bill Clinton men republikanerna har ändå haft makten längre sett över en period av år.

http://www.dn.se/kultur-noje/med-smart-pr-har-mormonerna-blivit-mainstream-inom-kulturpolitik

http://www.dn.se/nyheter/varlden/de-republikanska-kandidaterna

http://www.dn.se/nyheter/varlden/mitt-romney-troligaste-utmanaren

Behöver han ett krig om ett halvår för att sitta kvar och ena folket – en yttre fiende är alltid bättre än att slåss inbördes. Problemet är att USA:s ekonomi kärvar bl.a. på grund av krig. Jag tror att det var en stor missräkning att gå in i Irak, ekonomiskt. Politiskt var det att visa muskler och Irak var det bästa slagfältet som var synligt.

Tanken var ju att de legosoldater – Blackwater och flera andra firmor – skulle ta den första delen och där tjäna en väldig massa pengar och sedan skulle det komma amerikanska byggfirmor efteråt som ett slags Marshallhjälp och det skulle smörja hjulen i den amerikanska ekonomin.

Riktigt så blev det inte i fas två, varken i Irak eller Afghanistan.

Det arabiska ville inte fullt ut bli McDonaldsland.

Det finns en stark misstro i den här delen av världen mot väst, inte bara USA. Det efterkoloniala arvet lever starkt och man vill inte ha ett beroende av någon annan makt. Det har flutit lite för mycket blod under broarna genom åren.

Det är en del av det arv som Barack Obama har fått leva med.

Och han har också haft svårigheten att möta de riktigt konservativa vindar som ligger under ytan. Dessa tankesmedjor som lägger upp strategier och som får makt, genom att de har kapital i ryggen. USA är ett starkt segregerat land och ju större segregation, dess bättre anser vissa. Det visar på framgång. Om demokratiprincipen för vissa politiker och företagare vilar på att egoism är den enda sanna vägen till en demokrati ( Ayn Rand ), blir frukten av det självförverkligandet på andras bekostnad – i vissa fall till vilket pris som helst.

Vi har fått det här även i Sverige, med hemlösa på gatan, sämre omsorg om de svagaste och en allt mer privatiserad vård. För att ta ett ex. Vissa politiker ser USA som en förebild.

I politik finns även trender och det här är en. Jag vet inte om det är till det bättre.

Barack Obama är i mina ögon någon som lite naivt gick in med en känsla av att vilja förändra men har insett någonting alla politiker måste inse – att kompromiss är vägen fram. Men med den polarisering som vissa tankesmedjor skapar blir kompromissandet svårt. Istället tror jag att han måste slåss för ideal – och stå upp för det. Han har gjort det några gånger under den här perioden med varierat resultat. Men rent krasst, människor tittar också i plånboken och att de kan överleva – och det är en svår sits, om det blir en riktig recession i världen.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on november 6, 2011 by in Funderingar and tagged , , , , , , , , , , , , , , .
%d bloggare gillar detta: