Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

En tro kan leda till övertro och då blir man blind

Vi läser om Greklands kris – för mig är krisen bankernas kris.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/grekland-avblaser-folkomrostningen

http://www.dn.se/ekonomi/papandreou-soker-koalition

När jag läser hela rapporteringen runt Grekland, är det som att se några pusselbitar och du ska försöka lägga ett helt pussel. Och den viktigaste biten ligger hos bankerna. Hela finanskrisen började – om man nu ska sätta ett datum – 15 september 2008 när Lehman gick i konkurs. Det finansiella systemet skakade till.

http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/article549725/Lehman-Brothers-konkurs-ett-ar-senare.html

http://www.svd.se/naringsliv/kungen-kritisk-till-grekland_6609468.svd

För länders ekonomi är beroende av bankerna, de privata bankerna.

Det är de som smörjer hjulen och skapar kapitalet, och tyvärr har ” nytrycket ” av pengar mångfaldigats de senaste tre åren. Statsskulder ökar och man frågar, vem ska betala?

Kan vi vi dra några paralleller?

Egentligen är ekonomin som en vulkan, som med ojämna mellanrum måste få utbrott för att rensa bort lite magma. Senaste stora krisen vi såg var ju självklart 1929 – och den påminner till vissa delar om det här. Det finns en psykologi som inte går att ta miste på. Och konsekvenserna ledde till en starkare nationalism. Vi ser också spår av det idag, på olika håll.

http://www.dn.se/ekonomi/spanska-s-eu-besatt-av-budgetbalans

Ibland blir jag förvånad över den tro på odödlighet varje generation av människor har – och det gäller även ekonomi. Vi ser oss alltid som det bästa. Vi läser analytiker, experter, förståsigpåare och bloggtyckare ( som jag då ), och alla vet någon typ av sanning. Men det som kan förvåna mig är de människor som tror att vi, här och nu, är de bästa som skapat det bästa systemet och blir förvånade att det får problem.

Som EMU.

http://www.svd.se/naringsliv/goran-persson-rasar-mot-fuskande-greker_6607926.svd

http://www.dn.se/nyheter/varlden/framsta-uppgift-skydda-euron

En tro kan leda till övertro och då blir man blind.

Kanske är just det som leder oss in i den här krisen. Att EMU skall vara svaret på en stabilare ekonomi – ursäkta att jag hostar till lite där. Det är alltid den starkare som styr och den svagare som följer – eller så puttar man bort den som förstör ( eller låter bli att passa till den när det är match ). Skolgårdsleken finns även i ekonomin. Idag är det Grekland, i morgon någon annan. Om du är starkare är det bra med en partner, så länge den är till nytta – och den svagare får även den fördelar med fler vänner och kanske lite fördelar ekonomiskt. Men det varar så länge som det passar den starke.

En övertro på det systemet gör nog en faktiskt lite blind att gemenskapen ska rädda vänskapen – och ekonomin.

Och bankerna står som han eller hon som inte behöver säga så mycket på skolgården men ändå har makten, eftersom man därtill fruktar vad som händer om hon eller han inte gillar det som händer.

Det var väl någon som myntade uttrycket, att verka utan att synas och han var väl bankman.  Han står där just nu och iakttar, med händerna i kors och även om han ser kall ut, har han nog en klump i magen – för han har enormt mycket att förlora.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: