Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Vi sitter i vagnen och ser spåren byggas samtidigt

Idag blev vi tydligen sju miljarder människor på jorden. Om sedan kurvan planar ut vid tio miljarder eller inte, återstår att se. Oavsett handlar det om att vi måste försöka använda de resurser vi har på ett vettigt sätt.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/7-miljardersdagen-forutsags-for-lange-sedan

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/ett-barn-ar-fott-vi-ar-7-miljarder_6594910.svd

Egentligen är det helt fantastiskt. Såg en video av National Geographic om det här.

http://www.youtube.com/watch?v=sc4HxPxNrZ0&feature=player_embedded

Jag tänker, jag är född 1963 och då fanns det strax över tre miljarder människor på jorden. Bara det är en svindlande siffra. I dag är det dubbelt så många. I det positiva kan man se att vi botar sjukdomar bättre, får en längre livslängd, får mer bekvämlighet i vissa delar av världen.

Men sedan har vi det som oroar. Jag skrev för ett år sedan:

 

Vi ser en befolkningsökning, det tror jag alla inser. I viss mening kan vi kalla det en befolkningsexplosion om man tittar över tid på femtio till hundra år. För det innebär att människor som kommer till den här jorden vill ha mat men även bekvämligheter. Det innebär att vi måste ta resurser – råvaror – från vår egen planet. Vissa av dessa råvaror är lättare att odla eller återställa än andra.

Jag såg en bloggare som skrev att det här är den största enskilda frågan för mänskligheten. Jag säger tillsammans med klimat och komrevolutionen är det de största utmaningar vi står inför. Vi ser idag ett resursslöseri som är enormt idag och det påverkar våra möjligheter att ta tillvara det som finns på jorden. Det här hänger helt klart ihop med befolkningsexplosionen. Om vi kan utnyttja resurser – mat, energi, innovationer – på ett smartare och mer effektivt sätt, kan vi slippa de motsättningar som uppstår och kommer att uppstå.

Jag hörde ett uttryck häromdagen, att vi bygger spåren samtidigt som vi åker. Om vi inte gör det står vi kvar på perrongen. Lite kan det ibland även gälla sådana här frågor. Besluten tas medan vi sitter i vagnen och det kanske blir så, eftersom innovationer leder till oanade konsekvenser ibland. Det kan diskuteras om all energi – och det vi släpper ut i atmosfären – leder till en växthuseffekt.

För mig är det självklart, eftersom vi är så många fler som ” hjälper ” till med det. Hur och i vilken omfattning det kommer förändra vårt liv kan vi bara spekulera i. Allt från att läsa böcker som Sex grader till artiklar på Newsmill som motsäger det totalt.

http://www.newsmill.se/artikel/2009/12/20/fler-m-nniskor-och-mer-koldioxid-r-bra-f-r-v-rlden

Men en ökad befolkning skapar också tillväxt och en marknad för varor. Konsumtion är en stor del av syret i en växande ekonomi. Det är nog alla medvetna om.

Allt går att sälja med mördande reklam.

Dessa två vägs mot varandra – miljöförstöring och konsumtion.

Nackdelen är den energi som går åt till att skapa varor och sedan hur vi använder de varorna – eftersom mycket av de varorna kräver energi och är kopplade till modern teknik – som kräver energi. Det enda sättet blir, för mig, att ta hand om våra resurser bättre än vi gör idag.

Alternativ energi diskuteras, återvinning, grön ekonomi, närproducerat och en massa annat. Men ibland känns det som om, för en lekman, att det är mer diskussion än action ( se Köpenhamnsmötet )- och det finns stora marknadsintressen som styr utvecklingen och bromsar. För så länge det enklaste – och kanske inte det mest miljövänliga – är det du tjänar pengar på, då finns inte alternativet som skulle vara det bästa för miljön.

Och för en ökande befolkning.

Annonser

One comment on “Vi sitter i vagnen och ser spåren byggas samtidigt

  1. Pingback: Sju miljarder – ett stort misslyckande » LarsIvarsson.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: