Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Bear ride – Landet där stjärnorna regnar

I natt kom Euro-länderna överens om ett krispaket. Fine. Vi är räddade för stunden – eller ska jag säga, de som skulle drabbas värst. Men om man verkligen läser mellan raderna så är det faktiskt inte politikerna som räddat situationen utan bankerna.

http://www.expressen.se/nyheter/1.2603950/eurouppgorelse-klar

http://www.svd.se/naringsliv/reinfeldt-skattepengar-sakrade_6579437.svd

http://www.svd.se/naringsliv/dags-att-sluta-tro-pa-tomten-borsen_6585170.svd

http://www.svd.se/naringsliv/chefekonom-ett-steg-framat_6585218.svd

http://www.svd.se/naringsliv/maratonmote-enas-om-krispaket_6584982.svd

http://www.dn.se/nyheter/politik/allvarsrord-och-sockrat-bud-ledde-till-avtal

http://www.dn.se/nyheter/politik/uppgorelse-om-greklandsskuld-klar

Det man måste förstå är att hela världsekonomin inte räddas av politiken – även om vi nu ser Merkel, Sarkozy och andra på tidningarna förstasidor. Nej, de är egentligen marionetter precis som en massa centralbankschefer som sitter runt om i världen.

Det är faktiskt de stora privata bankerna som styr agendan och maktkoncentrationen runt en massa osynliga män i kostymer.

Samma problem har USA haft och har.

Jag tänker lägga upp ett kapitel från berättelsen Landet där stjärnorna regnar, som en slags symbolik i hur det egentligen ser ut i den här världen. Det är ett samtal via Skype mellan en datahacker som heter Raven och en av huvudpersonerna i berättelsen, Agnes von Dinkel.

Utdrag ur Landet där stjärnorna regnar

– Ett multinationellt företags ekonomi är som Babosjkadockor, du vet.

Matrjosjkadockor heter de egentligen. Du har väl sett dem?

Små knubbiga ladies i glada färger. Du har den där stora dockan, som gömmer nästa docka å som i sin       tur gömmer nästa.  Hela tiden får du öppna nya ladies, för att upptäcka nästa.

Å så fungerar de största företagens ekonomi.

De gör allt för att gömma saker inom skalet, därför de vill ha makten, tjäna pengar

och slippa insyn. Och bankerna är som värstingdockor. Det är dem som styr hela

ekonomin och ser till att vi drunknar i kredithavet. I alla nollor. Men det är ju

ingenting nytt för dig förmodar jag men jag blir bara förbannad när jag förstod hur

mycket. Har du hört talas om den där Amschel Rothschild, bankiren?

Det klart hon hade. Det var ju delvis hennes bransch, tänkte hon och det gällde att lära av de bästa – och värsta –  men hon avbröt honom inte.

– Den här Amschelsnubben sade:

   Låt mig ge ut och kontrollera en nations pengar och jag bryr mig inte om vem som skriver lagarna. 

Du vet säkert vem han va, eller hur? Han va smart. Han starta banker i de fem viktigaste städerna å som låg utanför statens kontroll. Skicka sina söner dit. London, Paris, Wien och nåra till. Från början va de en kamp om banker skulle vara privata eller statliga och vem som skulle producera pengar. Tanken va att inte bara företagen utan även länder skulle skuldsätta sig.

Det ä en klassiker.  Pengar ger kontroll. Å det här har fortsatt, i mycket större skala.

Idag är det några få människor som styr vår ekonomi å de vill att vi ska hamna i skuld.

I kredithavets vågor typ.

De kallas Bankirernas klubb å är en sluten organisation – du vet som Opus Dei typ – å som de mest insatta vet finns men de ä inget som någon pratar om. De har sin avbild från trollkarlen från Oz eller om det ä tvärtom. ”

Trollkarlen från Oz var elak och despotisk tills han blev avslöjad som en liten man från Alabama och att han var en marionett för häxorna, tänkte hon. Det kom hon ihåg.

Men det Agnes von Dinkel kom ihåg var mest Dorothy och hennes följeslagare – lejonet, plåtgubben och halmdockan. Hur de fyllde på sina brister längs yellow brick road och på ett vis hittade sig själva. Agnes von Dinkel lyssnade till Räven över datorn, hemma hos Moley Saman el Natour. De var uppkopplade via Skype men utan bild.

Det var första gången hon hörde honom. Hon hade aldrig sett eller mött honom.

Rävens röst var lite nasal, lite som Nasse i Nalle Puh och hon reagerade på hur han kortade av sina ord och hans accent som var lite nordengelsk. Men samtidigt var den så där intelligent, stringent, klar i allt det han kunde.

– Jag ha läst på lite sen vi mejla sist.

Det var faktiskt Räven som sagt att de skulle använda Skype, vilket hade förvånat henne och samtidigt inte.

Självklart hade han via en proxyserver säkrat konversationen från utomstående genom VPN. Det var en säker tunnel, där det behövdes en symmetrisk krypteringsnyckel som de delade för att få tillgång till vad de sade och dessutom maskerades deras ip-nummer på det viset.

Och eftersom Räven var mer än ett datageni, kändes det idiotsäkert att tunnla deras samtal så här.

– Vet du att Oz egentligen betyder silverpengar å att Dorothy hade silverskor i originalet eftersom man kunde använda silverpengar som betalning en gång i tiden? I filmen har hon röda skor, så själva vitsen med storyn försvinner delvis. Det ä ju skorna som ska ta henne hem och silver var ett betalningsmedel då, fattar du. I alla fall.

Det lät som om han tog ett djupt andetag, som han andades riktigt djupt och Agnes von Dinkel undrade hur han fått tag i den här informationen men det spelade mindre roll.

– John King har sakta men säkert flytta pengar från olja till säkerhet och… nu vidare till bankverksamhet. Stora summor pengar, mer än du kan ana. Jag ha skickat listor på transfereringar jag ha hittat men de ä bara toppen på ett isberg, tror jag. Men jag har även gjort en sammanställning, till Er.

Flytten av vinster från en verksamhet till en annan har pågått i fem år som ja kan se re,  och han har avancerat i hierarkin och idag tror jag han tillhör det innersta kretsen, av  bankirer.

Du vet, Opus Dei grejen.

Men de jag ser ä säkert bara det mest synliga men jag ser mönstret å har redan massor med bevis för hur vissa banker tvättar olagliga pengar, svarta pengar. Speciellt utvalda.

Säkerhetsföretaget är de andra största i världen men det är småpengar om man jämför vad han kan tjäna om han har kontroll på pengar och räntor.

– Du sade någonting om bankirernas klubb?

Agnes von Dinkel kände den där spänningshuvudvärken som kom och gick efter skadan och därför försökte hon skära ner på pratet.

– Det är som värsta maffian, fast värre. Rena Sopranos, teveserien du vet. De lät som en konspirationsteori när jag läste det första gången men de ä sant. De finns en sluten krets av extremt rika och hemliga bankirer, som sitter där bakom skynket och drar i trådarna.

Precis som i trollkarlen från Oz men här finns riktiga häxor å trollkarlar, det är dem som  är bankirerna å puttar fram marionetter som de styr. Som vissa  centralbankschefer. De träffas fyra gånger per år, eller mer om det finns behov. Senaste året har de varit lite oftare, kan man säga. Ekonomin ä i gungning. Du vet, bankkrisen å de som tage för mycket lån för att köpa hus å så.

  Rock my world, babe, säger ja.

Systemet ä sjukt. Du skapar hela tiden utrymme för mer pengar, mer investeringar å  skapar ett enormt skuldberg genom att producera pengar som inte syns. De ä som en  osynlig sedelpress, som ger dig krediter när du önskar – krediter som såna som du å ja ska betala.

Å det skapar en Bear ride som de heter – en kapitalism där giriga jävlar som vill tjäna ännu mer pengar är som gamar runt ett kadaver.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: