Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Varje dag, varje dag i veckan

Jag såg ett teveprogram för många år sedan, där en vit trettioårig kvinna fick utstå en massa kommentarer från den som höll en kurs. Runtikring satt andra män och kvinnor, vita.

http://www.svd.se/naringsliv/usa-ska-lyftas-med-nya-broar_6516708.svd

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/svart-svekdebatt-satter-press-pa-obama_6518910.svd

”Du har alltid kunna leva på ditt utseende, du har alltid varit sötast eller snyggast. Bara för att du är vit, blond, söt. Men tro inte att du är någonting. Tänk på alla söta, snygga tjejer som kommer efter dig, Och du, du saknar personlighet, du har ingen personlighet – för att lyckas måste du ha personlighet.”

Kvinnan bröt ihop och sedan zoomade kameran ut och runtikring satt afro-amerikaner i cirkel. Den som håller i kursen vänder sig till dem och ställer frågan.

”Känner ni igen det här?”

Och en svarar:

”Varje dag, varje dag i veckan.”

Det fanns en liknelse i det självklart, att fördomar är någonting som vi lever med varje dag, i olika grad. Som afro-amerikan finns det kvar i högsta grad.

I have a dream är fortfarande långt borta.

Jag tänker på det när jag läser en artikel om hur svårt afro-amerikaner har att få arbete. I ett samhälle där fattigdomen växer, cementeras även fördomar. Klyftor skapar motsättningar – överklass och underklass. Människor får svårare att ta sig vidare, eftersom det kostar pengar. Utbildning i ett land som USA kostar pengar. Mer än i Sverige men vi är på väg dit och det är en del av medveten politik.

I vissa kretsar skyller en del på Obama och den politik han för. Hörde Maud Olofsson häromkvällen på Skavlan, där hon sade att politik handlar om att kompromissa. Obama försöker kompromissa sig fram i det ganska svårnavigerat hav av åsikter och viljor. Även om han som demokrat sitter vid makten, finns de konservativa tankesmedjor som har en stor makt under ytan. De som ser en skattehöjning som någonting kommunistiskt. Han har en finanskris som troligtvis blir värre, eftersom budgetunderskottet är luft utan syre. Ett vakuum.

För mig handlar det samhälle vi skapar – även i Sverige – om ett egennyttans samhälle.

http://www.svd.se/naringsliv/arabisk-var-i-new-york_6510524.svd

Det finns intressen som förstått att vi står oss själva närmast och ger oss små ben – skattelättnader t.ex. – men de stora vinnarna är inte vi – det är företagen, självklart och de fåtal som har den möjligheten. För samtidigt skapar vi också förlorare – de som inte kan ta sig vidare själva och som vi lämnar kvar. Det är så lätt att säga att människor får skylla sig själva, alla har chansen att bli vad vi vill – det gäller inte alla. Se de människor som utförsäkrats av försäkringskassan i Sverige och som lever i fattigdom. Idag har vi barn som växer upp i barnfattigdom igen – en återgång till någonting som fanns för sjuttio år sedan. Vi har tiggare på gatorna. Visst är det samhällsutveckling? Vi får segregation genom att vissa föräldrar och barn gör aktiva val och väljer skolor och andra som inte orkar, kan, har möjlighet – stannar kvar. Det blir A och B-lag från tidigt ålder.

Och vissa tycker det är bra, även om de inte skulle våga säga det högt. Det är en del av det samhälle som Ayn Rand och Milton Friedman ville ha och som vi idag ser växa fram.

Och då cementeras fördomarna och skillnader, som växer.

Vi närmar oss ett alltmer aktivt val av vilket samhälle vi vill leva i – för med ökade motsättningar kommer också snart reaktioner. Som det som händer i New York, när folk protesterar mot egoism.

Ayn Rands tankar var en motreaktion mot socialism/kommunism ( ett lika misslyckat system som Rands objektivism ). Det jag funderar på vilken motreaktion som kommer mot de här samhället som skapas idag.

Vem som kommer hålla nästa I have a dream tal, och som blir en del av motreaktionen. För den kommer, frågan är bara när.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: