Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Tio år i terrorns skugga

Egentligen anade jag och många andra inte vad det innebar, att planen kraschade in i skyskraporna 11 september 2001. Hur mycket eller lite det skulle förändra. 

För terrorism har funnits lång tid tillbaka. Vi har haft Gavrilo Princip, som genom sitt attentat startade första världskriget. Vi har haft rörelser som på ett vis klassats som terrorister, som kommunister i 1900-talets början. På sjuttiotalet hade vi en era av Röda Brigaderna, Röda Arméfraktionen, Carlos och många fler. 

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/boom-sen-finns-ingenting-kvar_6457496.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vi-var-dar-vi-syntes-bara-inte_6457490.svd

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/en-forandrad-varld_6457486.svd

Så egentligen, det som hände den 11 september, var ett terrordåd som många andra som skett genom världshistorien.

Och nu kan vi efter tio år titta i backspegeln och se konsekvenser.

På ytan är förändringen inte så stor tycker jag. Jag menar, solen går upp varje dag och vi lever som människor med våra dagliga bekymmer – med kärlek, vänskap och vår dagliga kamp.

Men under ytan har det skett en del förändringar.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/11September10ar/article13597854.ab

Vi har fått ett större övervakningssamhälle. I Sverige har vi diskuterat FRA och SWIFT, och den elektroniska övervakningen är mer omfattande än vad vi egentligen förstår. Idag har den skönlitterära världens 1984 blivit en del av vårt samhälle. Hur långt kommer vi tillåta att övervakningen tar sig in i vårt liv? Det är ett integritetsangrepp som pågår på samtliga medborgare men som inte syns på ytan i vårt vardagliga liv.

http://www.dn.se/debatt/det-oppna-samhallet-har-retirerat-efter-new-york

Det har skapats ett entreprenörssamhälle. Du ska vara din egen lyckas smed och egoism har blivit en del av vår demokrati. Allt utifrån Ayn Rands tankar och Milton Friedmans ekonomiska teorier. Det mest ” lysande ” ex. är alla säkerhetsföretag som krigar privat i t.ex. Irak och Afghanistan. Donald Rumsfeld var på väg att lägga det förslaget på is, när planen kraschade in i skyskraporna 11 september och det gick igenom utan problem. Läste att svenska säkerhetsföretag hade ökat med 70 %. Hundratusentals män och kvinnor som också haft åtalsimmunitet i krig, när det skapats speciella lagar i USA för dessa.

Legala legoknektar med rätt att döda har blivit en del av vår värld.

Det är också på väg att skapas en ekonomisk kris, där länder går i bankrutt och ett penningsystem som består av många nollor med luft i. Vi lever bokstavligen på krita. Krig skapar pengar för vissa men utarmar också staten – om staten samtidigt ska ha behålla ett lågt skattetryck och se till att man blir omvald. Syret i den ekonomi som finns just nu är på väg att ta slut.

Någonting annat kommer att komma istället. Vad vet vi inte idag.

http://www.aftonbladet.se/ledare/article13604775.ab

Vi har också fått ett samhälle som snedvrider synen på vår granne, speciellt om hon eller han är mörk och har sjal. Rasismen och rädslan har tagit plats och även i Sverige har vi fått ett främlingsfientligt parti i riksdagen. De fångar upp den okunskap som finns under ytan och späs på av fördomar som sprids som sanna nyheter.

Det kan kopplas till ett anonymitetssamhälle, där det finns människor som sprider lögner och gör påhopp, allt i yttrandefrihetens namn. Att skvallra är ingenting nytt för människan. Men explosionen på nätet varit som ett kafferum där du kan viska skvaller och skapa vandringssägner som blir sanna. Om du sårar eller skadar har mindre betydelse än det du kan föra vidare. Anonymiteten drabbar egentligen oss alla och speciellt grupper som ibland är på väg att tillhöra en ny underklass i Sverige.

I just de här sakerna ser jag en koppling till 11 september. Jag läste igår om att den stora romanen inte skrivits om 11 september och man undrade varför. I USA är svaret ganska enkelt för mig, om en författare skulle vara fullt ut ärlig när han skriver en sådan bok, skulle han göra avslut på sin karriär. För skulle han vända historien och se dess komplexitet, skulle skalan av vitt och svart bli mer grå och människan bli förloraren i historien.

Den lilla människan i det stora sammanhanget.

För i terrorns spår har vi snedvridit synen på medmänsklighet och ersatt den med självförverkligande – och när vi ser för mycket in i oss själva, hittar vi fel hos andra.

Och det finns också en tragikomisk sida av det korståg som skett – det är enbart en fortsättning på det oförstånd när kristen fundamentalism möter muslimsk fundamentalism och som skett tusen år tillbaka i historien. Det tragikomiska är att genom att slåss till det yttre för demokratin ( och för vissa att ha med sig Gud in i öknen eller krascha flygplan i Satans land ) har de ökat flyktingströmmar som kommit till den del av världen som de ser som den fria världen.

http://www.expressen.se/nyheter/1.2555608/har-fick-george-w-bush-beskedet

http://www.dn.se/nyheter/varlden/tio-ar-efter-11-september

http://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-har-gett-upp-segern

Kriget ökar egentligen globaliseringen, när vissa på bägge sidor försöker motverka densamma.

Terroristerna då, Al Quida? De har mer fungerat som en symbol i mina ögon än ett egentligt hot. Visst, det är ett nätverk och har viss kraft men som alla terrorister är de i fåtal. De finns alltid fanatiker som inspireras av fanatiker, oavsett fundamentalistiskt skäl.

Se i Norge, det kommer reaktioner och motreaktioner.

Det slår blint när det slår och det blir en sorg som drabbar människor och rent av ett land.

Men det är ändå symboler i en snedvriden kamp, oavsett vilka sida du står på.

För det som betyder är någonting för mig, är att den goda människan inte får vara tyst.

Om det är någonting vi måste lära av historien, är att om vi som mänsklighet höjer rösten för det goda är vi bra många fler än det som vill skada, baktala, döda.

Vi är många, många fler. Och om vi slår mot det ekonomiska, har vi ännu större chans att lyckas. Gandhi var en av de som förstod det.

Vi har fått ett förändrat samhälle – ett samhälle som är komplext i all sin mekanism. Den där dagen 11 september har spelat en roll i våra liv i närtid. Men i ett länge perspektiv är det också en del av cykel som pågått i många generationer, och där du och jag faktiskt kan se till att bryta den. I alla fall delvis och speciellt i det vardagliga mötet. För vi möts faktiskt varje dag, oavsett hudfärg, språk, religion och kultur och kan vi ta varandra i hand, bryter vi ner fördomar och murar.

Människa till människa, ord till ord.

För om vi inte är tysta, återvinner vi medmänsklighet och demokrati. När jag tänker på den här dagen, är det en dag för alla som faktiskt drabbats av de krig och förföljelser efter 11 september. Oavsett religion, kultur, hudfärg. Det är egentligen en dag vi borde fundera på hur vi – du och jag – kan förändra vårt förhållande till de vi möter varje dag  – hur vi faktiskt kan skapa förståelse och medmänsklighet och en bättre värld.

För mig förändrar nämligen goda möten världen.

http://www.dn.se/ledare/huvudledare/samma-gamla-djupt-forandrade-varld

http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/minnestorget-i-new-york-invigs-i-dag

http://www.expressen.se/nyheter/1.2556344/svenske-david-tengelin-dog-pa-100-e-vaningen

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/jag-tanker-pa-henne-varje-dag_6457488.svd

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: