Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Lojalitet mäts inte i annat än vad du kan bidra med

Tyranner tjänar sitt syfte.

I alla fall där politiken är viktigare än enskilda liv.

Khaddaffi är ett sånt ex. Idag kommer uppgifter om hur vissa säkerhetstjänster samarbetat med Khaddaffi, under flera år. Det här handlar om underrättelseverksamhet – där alla har nytta av varandra. Ge köttben, få köttben. Och det är ingen överraskning, det här har varit känt sedan tidigare.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/dennyaarabvarlden/libyen/article13569240.ab

http://www.expressen.se/nyheter/1.2548036/overgangsradet-soldaterna-ska-lamna-tripoli

http://www.expressen.se/nyheter/1.2548513/vastmakter-hjalpte-gaddafis-libyen

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/inifran-gaddafis-kontrollrum_6438520.svd

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/vastmakter-hjalpte-gaddafi_6439290.svd

http://www.dn.se/nyheter/varlden/amnesty-19-personer-kvavdes-till-dods

http://www.dn.se/nyheter/varlden/vastmakter-hjalpte-khaddafi

Det har funnits och kommer finnas många fler oheliga allianser under historiens lopp. Ideologi och religion finns på ytan men under densamma handlar det oftast om en och samma sak – makt och pengar. Sen finns fanatiker som t.ex. Anders Behring Breivik och Al Quida. Men även hos fanatiker handlar det om makten och behovet av pengar.

För illustrera lite mer, tar jag ett kort utdrag ur min berättelse Landet där stjärnorna regnar – ett samtal mellan två av huvudpersonerna, Agnes von Dinkel och Moley Saman el Natour. Själva berättelsen utspelar sig sommaren och hösten 2008.

 

– Det finns alltid någon som tjänar på kriget och det är en del av människans natur. Den där egoismen, jakten på rikedom och makt.

Så är det med alla krigens moder.

Det finns dessutom många sätt idag att tjäna pengar på vapen idag. Det vanligaste är  vapenförsäljning till ett lands försvarsmakt, självklart. Men en stor marknad är att man gör affärer med ett tredje land, som sedan säljer vidare till det land som vill ha varorna. Det är helt lagligt i vissa länder, i andra länder vill man ha garantier. Ni vet hur det är med det. Jag behöver inte förklara allt det här.

Man skapar också en stor illegal vapenhandel på det här viset och som förser marknaden med vapen.

Hon nickade. Det fanns många sätt att gå runt det och det gjorde många länder. Även Sverige, tänkte hon. Neutrala Sverige, skenheliga Sverige. Att sälja till krigförande länder var förbjudet men det fanns vägar runt det.

– Det finns också möjlighet att tjäna pengar på försäkringar, billigare försäkringar eller försäkringar som inte faller ut. I det sista fallet är det försäkringsbolaget som tjänar pengar. Men alla tjänar på det, på något sätt.

Moley förde henne bort mot det lilla vattenfallet. Stoppade in handen och hon följde hans blick till fiskarna som simmade i dammen.

– Den amerikanska doktrinen har varit att försöka hålla ett status quo i vissa regioner, i bl.a. mellanöstern. Ni vet självklart att Saddam var en allierad till USA, ni vet säkert att Gaddafi i hemlighet har skyddats av den amerikanska underrättelsetjänsten – han har varit en bra allierad i kriget mot terrorn. Han avgudar Condoleezza Rice. Men ingen har självklart pratat högt om det. Gaddafi avskyr nämligen Al Quida lika mycket som USA, för honom är de obildade bönder och ett hot mot hans makt. För att behålla honom som allierad har man överlämnat regimkritiker och motståndare som flytt utomlands till honom.

Han är en tyrann, som många andra.

Tyranner använder bara ideologier och religion som förevändning, för de tror sig ha någon större makt med sig. Men tyranner skapar också stabilitet, för det som är viktigast är ändå pengar. I de här länderna är det oljan som USA vill ha tillgång till.

Olja och pengar. Lojalitet mäts inte i annat än vad du kan bidra med.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: