Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Ordet är fritt – och del av vår samhällsanda

Kan ordet var hur fritt som helst?

Det har under senaste åren ökat med kränkningar, påhopp, rasism på olika kommentatorsfält i olika tidningar och frågan aktualiserades i och med skjutningar på Utöya i Norge. Både före och efter det fruktansvärda.

Eftersom jag drivit blogg, har det ibland kommit in kommentarer jag inte publicerat. Av okända avsändare eller påhopp på grupper eller personer.

http://www.svd.se/kultur/kulturdebatt/tryggheten-ar-lika-viktig-pa-internet_6419936.svd

http://www.svd.se/kultur/kulturdebatt/vill-vi-ha-makt-utan-ansvar_6425034.svd

Kan alltså inte ordet vara hur fritt som helst?

Egentligen är det här ett större problem än kommentarer på ” gammalmedias ” sidor – det vill säga de stora tidningarna. Det här är någonting som är utbrett över hela internet. Vi pratar om nätmobbning, ungdomar som häcklar varandra, grupper som kan driva kampanjer mot organisationer eller enskilda.

Det handlar om en samhällsanda. Jag hörde av en person att en journalist sagt, att det här började inte nu – det har haft en lång startsträcka, på kanske trettio år.

För det handlar också om ett hårdnande mediaklimat, där den personliga integriteten inte är lika viktig längre och där ” gammalmedia ” ändå gått i bräschen för en utveckling som betytt intensivare bevakning av t.ex. kändisar. Det är ok att belägra och rent av sprida lögner om kändisar – allt för att sälja tidningar. Anonyma källor är ett gissel lika mycket som de elaka förtal som skett i kommentatorsfälten i anslutning till artiklar. Självklart måste tidningar ge källskydd i viktiga frågor men det används också otroligt nonchalant, när det gäller bevakning av t.ex. kungahuset. Ofta läser jag om anonyma källor och misstänker starkt att det är påhittade källor – för att skapa spekulation.

http://www.svd.se/kultur/kulturdebatt/kallskyddet-maste-garanteras_6390343.svd

Vi kan även se det som hänt i England som en liten väckarklocka. Jag tänker självklart World of the News skandalen med avlyssning av kända människor men även tragiska fall, där tidigare okända människor fått sina telefoner buggade.

http://bloggar.expressen.se/thomasmattsson/2011/08/debatten-om-artikelkommentarerna/

Men ska inte ordet få vara hur fritt som helst?

Samhällsklimatet bestäms av många olika faktorer men media har sitt ansvar. Men det handlar inte bara om ” gammelmedia ” längre. Det har vuxit upp olika sajter på nätet, som anser sig vara fria och obundna men som självklart har en egen agenda. De drivs av människor som ser samhället som snedvridet och vrider sen till synen ännu mer – i ett klart propagandasyfte.

Och är man inte källkritisk, är det lätt att gå i fällan och tro att allt man läser är sant.

Ordet SKA vara fritt, så länge det används rätt. 

Vi har lagar som styr yttrandefriheten. Det är ett av de viktigaste instrument vi har för en demokrati. Utan lagar som skyddar ordet, har vi ingen demokrati. Tycker att Carl Bildt hade en poäng när han raljerade över James Cameron och att han ville kunna stänga av Facebook eller Twitter när det var kravaller. Det finns gränser hur långt vi kan gå i att stänga av yttrandefriheten.

Men jag tycker det är bra att de stora ” gammelmedia ” nu äntligen rensar i kommentatorsträsket och försöker skapa en sansad debatt.

Demokratin och människan vinner på det.

Men jag ser det ändå som ett ännu större samhällsproblem, där vi har haft en mer polariserad debatt och hårdare ord och vi ser speglingar i ungdomars värld, där nätmobbning har ökat. Det är andra frågor som faktiskt borde tas på ännu mer allvar och hur vi ska kunna komma åt det.

Ordet är fritt – använd det väl! 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: