Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Katten på råttan, råttan på…

Katten på råttan, råttan på repet och så börjar repet att spinna…

Lite känns det väl med världsekonomin just nu.

http://www.dn.se/ekonomi/kraftigt-borsfall-i-new-york

http://www.dn.se/ekonomi/nedat-pa-borserna-i-asien-1

http://www.svd.se/naringsliv/datorerna-slar-ut-maklarna_6381116.svd

http://www.svd.se/naringsliv/sverige-kommer-inte-undan_6381362.svd

http://www.expressen.se/ekonomi/1.2524214/new-york-borser-foll

http://www.expressen.se/nyheter/1.2524283/borserna-i-asien-sjunker

http://www.e24.se/business/bank-och-finans/europaborser-vantas-stiga_2983316.e24

Någon skulle säga att det är ett symptom, som feber vid influensa eller annan sjukdom. Sen vet man ju inte hur länge febern sitter i.

Men när jag som ekonomisk novis läser kommentarer och förståsigpåare blir jag ibland fascinerad. För i våras läste jag att det skulle bli en bra uppgång på börsen. Flera analytiker andades framtidstro. SMÅ orosmoln som Grekland och USA:s skulder men det skulle lösa sig.

Jaha.

Och därför läser jag också med en nypa salt det som dessa säger nu.

Just nu handlar det mycket om psykologi, säger de flesta. Någon skriver om ekonomisk istid. Kanske det. Jag tycker det är bra att Fredrik Reinfeldt är tydlig att Sverige inte ska betala andra länders ovilja att sanera sin egen ekonomi.

Men måste man inte kunna analysera lite mer än till psykologin?

Eftersom jag är min egen förståsigpåare, ligger den här ekonomiska krisen på ett djupare plan som jag ser det och är någonting som pågått egentligen över flera år. I ett konsumtionssamhälle som i många fall lever på krediter – även privata som du och jag – måste nollorna i ekonomin ta slut någon gång. Allt från länder, företag och privatpersoner har sina egna korttidslån – och kan få en jäkla ränta men man överlever en bit i taget. Men det kan inte hålla i längden.

Det är för mig som du stänger in folk i ett rum med ett visst antal liter syre. Det räcker faktiskt till slut inte till alla. Folk kollapsar och i värsta fall dör man. Och det räcker inte med att sätta in syrgas, för vi behöver ha hela kedjan i fotosyntesen – inte bara syret som tillförs via någon mask och tub.

Vad vill jag säga?

Visst kan det vara psykologi i det som händer, det är det säkert men samtidigt måste de ansvariga – till viss del politiker men även de ledande bankerna – börja se över det som händer.

Politikerna kan inte göra så mycket, eftersom i mångt och mycket ligger ekonomin idag i marknaden. Det här har ju skett alltmer under en period sedan andra världskriget, och idag lever i till viss del i ett Friedmanskt samhälle. För mig är det obegripligt att man kan ha höjt den mannen till den ikon han är.

Staten ska inte kunna reglera och människan ska vara egoist, enligt de teorierna. Men det har också skapat en konsumtionsekonomi som lever på kredit – och till slut så finns inte syret kvar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: