Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Allas krig mot alla

Det förs en ideologisk kamp i USA, om ekonomi och politik.

http://www.dn.se/ekonomi/s–p-sanker-usas-kreditbetyg

http://www.svd.se/naringsliv/kaosvarning-efter-sankt-betyg-for-usa_6372240.svd

Även om Obama är president, har de konservativa republikanska tankesmedjorna makten – och det resulterade i sänkt kreditbetyg för USA.

http://www.dn.se/ekonomi/en-hornsten-skakades

Men det här har inte börjat nu, det här är faktiskt en motreaktion mot den ekonomiska politik som fört oss hit. Om du gräver för mycket i din skattkista utan att lägga tillbaka, så blir den faktiskt tom.

Och det är just det som händer, när man sänker USA kreditbetyg – vilket verkar helt rätt.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13427800.ab

http://www.svd.se/naringsliv/usas-siffror-mildrade-ras_6371930.svd

http://www.expressen.se/ekonomi/1.2519590/barack-obamas-nya-mardrom

Jag läste om någon som skrev att politiker i USA är så rädda att inte bli omvalda, att de inte kan ta obekväma beslut.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/analys/wolfganghansson/article13425297.ab

Det är delvis sant men samtidigt handlar det mer om en politik som tog sin början på sextiotalet – ett försök till världsherravälde och statskuppsuppbackning i olika länder ( vi minns väl Chile? ) – allt för att testa de ekonomiska teorier som Milton Friedman står för. Tyvärr visade de sig inte hålla i de länderna, och nu är USA på väg in i samma dilemma som bananrepublikerna de själva utfört kupper i.

Varför lär man sig inte då?

Jag tror att man gjort det, och därför handlar det mer än om ekonomi.

För att förstå så stod vi i en maktkamp efter andra världskriget – det kalla kriget. En motreaktion mot kommunismen behövdes. Där kom Ayn Rands idéer om en stat som inte behövs och att egoism är den sanna vägen mot demokrati. De här idéerna fick fäste och till det en ekonomisk politik som skulle stötta det här.

Under årtionden har de här tankesmedjorna växt i styrka och Obama försöker ( naivt? ) komma åt dem. Han är medveten om det här men han sitter i kläm mellan sina idéer och tankesmedjor och bankers intressen. Men det behövs en motreaktion.

Det är bl.a. därför jag driver den här bloggen.

Det är också därför du och jag måste göra valet, var vi står.

Egoismen som slagit rot i vårt samhälle kan ses på många sätt. Det handlar om att självförverkliga sig själv – ta alla böcker om hur du ska lyckas som människa och hur du ska må bra. Det ska inte finnas statliga företag – se alla utförsäljningar som skedde under åttiotalet. Allt för att vi ska få en fri marknad – som i vissa fall lett till ett slags oligopol där företagen sätter priser ( energi t.ex. ) och får enorma vinster. De här valen påverkar miljön och klimatet – för så länge vinsten ligger i att inte skapa alternativa energikällor, använder vi ( människan ) bränsle som är billigast och ger störst effekt för oss själva.

För i det här samhället som blir, står du dig själv närmast. Det gäller att maximera vinsten. Och det är det som är själva tanken – en slags kamp människa mot människa – allas krig mot alla. Hobbes skrev om det här för snart trehundra år sedan.

Och just de teorierna använder de här tankesmedjorna, även om det kanske är i motsats mot vad man kan önska. För människan drivs av egennytta, och tillåts vi ställas mot varandra – fattig mot rik, ung mot gammal, svensk mot invandrare – då blir det till slut ett allas krig mot alla. Vi ser fel hos varandra, istället för förtjänster. Om inte det finns en styrande hand som faktiskt puttar oss åt rätt håll och skapar lagar som är för alla, som inte ger den starkaste rätten – utan rätt till alla.

Det här systemet är lika illa som det kommunistiska – för även det premierar egennytta, även om det ligger inom staten och då partiets intressen.

Och därför är det som händer med ekonomin mer än ekonomi – det handlar om en ideologi och hur vi vill leva våra liv. Som vänner eller fiender. I den hårdaste konservativa kärnan i USA, är det här bra. Deras tankesätt är att katastrofer – krig, svält, depressioner – som leder till möjligheter att tjäna mer pengar. Oftast till de som redan har mycket. Större flertalet blir förlorare. Efter orkanen Katrina var det en republikansk kongressman som sade, att det var bra att Katrina kom, det gav nya möjligheter. För vem?

Inte alla de som hade förlorat sina hem eller liv.

Men det är så det här den här ekonomin överlever – genom att ställa människor mot varandra och om du inte tänker på dig själv, då går du under.

Obama har en skakig resa men jag tycker han visar mod – för någonstans måste någon börja ifrågasätta det här synsättet och det även på toppen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: