Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Till slut har vi även hyvlat ner osten och då finns inte ens hålen kvar.

Egentligen kan vi titta på ekonomin vi har i världen som en ost. Speciellt en ost som har en nästan hel utsida men med massor av hål inuti sig. I hålen finns det luft men ingenting värt att äta – och på luft kan vi inte överleva.

http://www.e24.se/business/bank-och-finans/borsen-gackar-smaspararna_2957934.e24

http://www.svd.se/naringsliv/usa-framsta-orsaken-till-borsfall_6355206.svd

http://www.svd.se/naringsliv/huvudvarken-som-inte-ville-slappa_6357862.svd

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/ingen-budgetlosning-i-sikte-i-usa_6359766.svd

Och egentligen spelar det ingen roll om USA ystar lite mer ost till sin ekonomi, det kommer ändå vara enormt stora hål i den – och många andra länders.

http://www.dn.se/ekonomi/ingen-losning-i-usas-budgetstrid

http://www.dn.se/ekonomi/obama-i-ny-maning-till-kongressen-skynda-pa

http://www.expressen.se/nyheter/1.2514108/usa-s-kris-kan-hoja-din-ranta

http://www.expressen.se/nyheter/1.2514232/obama-kallar-till-krismote-om-skuldtak

För egentligen består all världen pengar av luft – eller åtminstone en stor del. De finns ju egentligen inte, mer än som nollor som bara ökar. Det är så lätt att trycka på sedelpressen – förlåt, idag behövs ingen sedelpress – det är så lätt att bara föra in lite mer pengar på marknaden, när de egentligen inte finns. Det är bara fler nollor i kolumnen.

Vi har ju alla spelat monopol. Jag gjorde det med min bror. När pengarna var slut, tog vi papper och producerade lite mer. Till slut satt någon med alla pengar och var en vinnare – och den andra kunde inte betala. Det finns alltid vinnare i det här och det är bankerna. Eftersom ekonomin – även den statliga – egentligen är privat, kan bankerna sällan förlora. Det kommer alltid vara banker som överlever och som blir ännu större.

Politiker är egentligen som Trollkarlen från Oz – det är de som är lite synliga och får ta skurkroller. Men bakom trollkarlen fanns de verkliga skurkarna. Häxorna. Sådan är verkligheten med. Det är bankerna som är häxorna och det är de som styr verkligheten vi lever i.

Politiken är enbart en fond som knappt speglar det spel som finns bakom.
Det handlar om vinster.

Att USA har ett enormt skuldberg beror på den sanslösa tanken att det ska vara laissez faire – ett fritt spelrum för marknadskrafter och staten ska egentligen inte lägga sig i. Det är därför republikaner skriker högt när Obama marginellt vill höja skatter eller skapa en sjukvårdsförsäkring värd namnet. I deras värld ska varje man ta tillvara på sin rättighet att bli rik och blir du inte det och går under, så spelar det ingen roll.

Då blir någon annan det.

Det är ett system som går tillbaka långt i tiden men som fick en förnyelse i Milton Friedman och Ayn Rand. De vill egentligen inte ens ha en stat utan en stat i deras ögon är en exklusiv makt som upprätthåller regler med våld. Ronald Reagan var från början en anhängare av Milton Friedman men när han ändå lät staten behålla sin makt över visst, surnade Friedman till.

Att vi idag står där vi är idag är mycket tack vare den vansinniga dröm som Ayn Rand har haft. Den är lika vansinnig som kommunismen, med sin planekonomi.

Det är två kolosser just nu som för en ideologisk kamp inför nästa års val, som också äventyrar ekonomin. Republikaner och demokrater. Marginalerna är små i deras skillnader. Men en del av dem inser allvaret och att pengar som är nollor, också är luft till slut.

De flesta inser, även en lekman, att du kan inte belåna ett hus som till slut inte ens är i närheten av det värdet på lånen du tar. Huset blir ett tomt skal, eller som osten, hålen blir bara större. Att vi ser det här just nu är egentligen bara en början på det som till slut leder till en större ekonomisk kris, om det är om ett, tio eller tjugo år, vet jag inte.

Men den kommer.

För till slut har vi även hyvlat ner osten och då finns inte ens hålen kvar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: