Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Vi glömmer efter tre generationer

Vi glömmer bort efter tre generationer.

Tyvärr är det tragiskt och sant. Det är 66 år sedan andra världskriget tog slut. Jag lever i den andra generationen efter kriget, mina barn i den tredje. För dem är andra världskriget overkligt och gammalt.

Att någon som Hitler, Mussolini, Franco kunde komma till makten är fullkomligt obegripligt. Hur kunde han få makten, är en vanlig fråga. Hur kunde någon ens rösta på honom – hur kan någon ens rösta på Sverigedemokraterna?

http://www.dn.se/nyheter/varlden/populister-trangda-efter-attentaten

http://www.dn.se/nyheter/varlden/sd-politiker-delar-breiviks-asikter

Eller är det verkligen fullkomligt obegripligt?

Den tredje generationen och i vissa fall fjärde växer idag upp i Sverige. Vittnen till kriget har dött eller kommer att ha dött inom några år. De sista överlevarna från koncentrationslägren är inne på sina sista år när de berättar.

Det som finns kvar sedan är böcker och filmer.

Det är inte samma sak som kött, blod och en röst som darrar när den berättar.

Det blir en abstrakt verklighet, någonting som har hänt men som inte kan hända idag.

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/dilsa-demirbag-sten-nar-ett-samhalle-star-och-vager

http://www.dn.se/nyheter/varlden/de-ar-hjaltarna-pa-utoya

Eller är det verkligen så omöjligt?

Vi glömmer så lätt, inte sant?

För människans motsatta sida till medmänsklighet är ondskan. Är ondskan alltid en tydlig djävul, en man eller kvinna som spottar svavel? Jag läste om Adolf Eichmann. En till synes vanlig man, någon du knappt skulle lagt märke till. Men han är ett av de största monster vi haft i världshistorien. Ansvarig för tusentals människors död. En sådan människa borde det inte vara möjligt att bli i dagens moderna samhälle?

http://www.expressen.se/nyheter/1.2510282/ville-lasa-upp-sitt-manifest-bland-de-doda

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/nu-gar-polisen-ut-med-offrens-namn_6349538.svd

Eller är det verkligen så att han finns?

Anders Behring Breivik skulle nog en del svara idag.

Är han en ensam galning eller en produkt av samhället? Vi får många olika svar på det. Vi är ALLA en spegling av det samhälle vi lever i. Men vi är också den människa som alltid funnits, med alla rätt och brister. Så har det varit i alla generationer som vuxit upp och alla som kommer växa upp. Vi ser oss alltid som den moderna människan, oavsett om det var under romartiden, renessäns, industrialismen eller nu.

Men vad rättfärdigar då våra val i den tid vi lever i?

Eller är verkligen så att vi har val?

Varje tid har sina frågor, sina funderingar och sina händelser.

Tyvärr tror jag att människan glömmer efter tre generationer. Annars skulle inte partier som SD, Sannfinländare och fascister i Ungern, få fäste. Vårt enskilda och kollektiva minne försvagas. Ju längre tid det går, dessto mindre påminns vi och det kommer alltid nya hot som vi måste möta.

Vem minns massakern som romarna utförde i Jerusalem och förde med sig hundratusen slavar till Rom? DET är så långt tillbaka i tiden, att det kan betraktas som barbariskt och inte som en del av den moderna människan. Så skulle vi aldrig göra idag!

Eller är…

… det så att vi glömmer vår egen historia, och därför upprepas den?

Människan kan tro att hon utvecklas men det är samma drifter som fanns för tretusen år sedan, som driver oss idag. Det är ingen skillnad. Och därför kan det tragiska och ofattbara hända – som i Norge.

Är det samhällets fel?

Nej, det är inte en produkt av samhället eller samhällets fel. Det här är en enskild människas snedvridna fantasier som gått överstyr. Hans fond är det samhälle han lever i men hans tragik går djupare än så – även om han inte förstår det.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13379361.ab

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/terrormisstankt-riskerar-30-ar_6348250.svd

Men det är också en del av den cykel som vi människor genomlever, och som vi kommer genomleva generationer framöver.

Till den dag då rädslan och egoismen inte styr våra liv.

Annonser

3 comments on “Vi glömmer efter tre generationer

 1. HG
  juli 26, 2011

  Uppenbarligen glömmer vi, då jämförelsen är bizarr och nästan löjlig. Det finns fler hatiska våldsverkare där ute än nazister, vilket denna knäppskalle just påvisade.

 2. Patrik Tikkanen
  juli 26, 2011

  Högern har, hur man än vänder och vrider på det, ingen monopol på ondska och illdåd. Det är bara en knapp generation sedan kommunismen föll. Kommunismen är den ideologi som har flest människor på sitt samvete och mest blod på Sina händer. Glöm för allt i världen inte bort detta heller – och lägg inte någon skuld på SD. Det var en ensam idiot som utförde attentaten – inte ett politiskt parti eller nazi-tyskland.

  • tioockendroppe
   juli 26, 2011

   Höger, vänster, mittt, islamist, anarkist – det spelar ingen roll var en vettvilling får plats. Tyvärr är det ändå så att vårt kollektiva minne suddas bara år ifrån det som vi betraktade som grymheter vi inte kan förstå. Och med generationer i mellan är det tyvärr så att vi inte kan ta till oss. Som jag skrev igår, rädslan är den största faran för en demokrati men vi behöver också påminnas om vad människan är möjlig att göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: