Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Moralpanikens mediaSverige

Hur mycket makt ska egentligen media tillåtas ha?

http://www.dn.se/nyheter/sverige/hela-intervjun-med-kungen

http://www.dn.se/nyheter/sverige/toppolitiker-krisen-inte-over-for-kungen

http://www.dn.se/nyheter/sverige/ondsint-bevakning-av-kungahuset

http://www.expressen.se/nyheter/1.2456230/lettstrom-fick-brev-ar-ett-fortackt-hot

Jag tänker återigen på hur dessa tabloider behandlar kungen. Allt bygger på skvaller, bilder som kanske finns, vad folk påstår. För mig är det kränkande att se och läsa och jag blir förbannad när jag läser det – på de tidningar som uppenbarligen haft en agenda, en dold agenda som helt plötsligt är uppenbar. Avskaffa monarki, svärta ner och det finns egentligen ingen substans i allt det här. Men sedan finns en större bild – den smygande moralpanik som t.ex. drabbade Ola Lindholm. Som drabbat flera och som tyvärr kommer att drabba ännu fler.

Tänk om dessa skulle ägna sig åt att granska politikerna som styr istället, på samma vis. Antagligen skulle vi inte ha så många kvar – ja, egentligen skulle vi nog inte ha så många journalister kvar heller på de tidningar som skriver.

För mig är det här moralpanik a la ett högervridet, kristet USA. Ett Sarah Palin förljuget USA/Sverige. Trots att någon/några av dessa tidningar företrädesvis inte är höger. Det skapas en förljugenhet, som tidningarna hycklar runt och skapar.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13119194.ab

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/statsvetare-ganska-stor-forandring_6215567.svd

http://www.dn.se/nyheter/sverige/sjunkande-stod-for-monarkin-efter-kungaintervju

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13112381.ab

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/strippkungen-tar-plats-i-historien_6215823.svd

Jag skrev att Kungen är som den lama ankan du kan skjuta på och det vet dessa tidningar. För mig handlar de av feghet. Hur kungen än skulle förklara, finns det ammunition – för i skvaller kan man alltid vara oemotsagd. De som skapar skvaller drivs av både jantelagen, dålig självkänsla och  moralpanik – utan att kanske ens förstå det.

Och just den här moralpaniken som jag faktiskt tycker grymt illa om. Alla dessa som sitter i en glasbur någonstans i Stockholm och kokar ihop den ena artikeln efter den andra. Säkert finns lite hånleenden och mjugg skadeglädje på dessa redaktioner. För mig är det att kasta sten i glashus och skulle alla som arbetar där kasta sina stenar, skulle inte huset stå kvar – det är jag övertygad om .

Nu senast läser jag om någon som påstår att så här är det, med ljudupptagningar.

http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/inrikes/article13116861.ab

Hade det varit möjligt, så skulle beloppen för ärekränkning varit miljoner och åter miljoner, och då skulle tidningarna inte göra det här. Vinsten är större än möjligheten att ha fel – och då överväger lösnummer mer än någonting annat.

För inbilla inte mig att det här handlar om rikets säkerhet, möjlighet till utpressning, konstitutionell kris och annat som man kan läsa. Det är någonting helt annat. På ett vis tycker jag att faktiskt skulle vara motsatsen till det tidningarna vill, d.v.s. att det faktiskt skulle vara svårare att granska vissa saker – till ex. kungamakten. För beviskraven i det jag läser i tidningarna är inga bevis – det är påståenden, indicier, skvaller och det är ok att publicera tycker dem. Vem drabbas nästa gång då? Du och jag antagligen – för allt är ok, publicistiskt då. Även att hänga ut en ” vanlig ” människa, allt för att det är publicistisk ok enligt t.ex. Jan Helin.

Gränserna för seriös journalistik har flyttats.

Det är inte Watergate längre, riktig journalistik som faktiskt betyder någonting.

Just nu måste tidningarna överträffa sig själva, att vara först. Det är som en dålig film, där man letar efter scoopet men hittar man inte det, hittar man på eller tar in anonyma källor. Det blir bara mer och mer av det.

För tusan, vi pratar t.ex. en ökänd gangster som ett karaktärsvittne. Vi pratar om strippor som påstår att de sett saker och vi vet alla att tidningar köper människor för att uttala sig eller lever på det mest snaskiga. Vi pratar om journalister som vill skapa sig en karriär och gärna trampar över andra. Speciellt vissa.

Som den tidning på A som en gång ville göra ett reportage om en flicka som hängt sig  men när de inte fick ta bilder på garderoben där hon hängt sig, var de inte intresserade längre. Inget mer samtal. Seriös journalistik, inte sant?

Jag tvivlar inte en sekund på att kungen befunnit sig på nattklubbar, varit ute i glada vänners lag, att han till och med sett en naken tutte. Jag tror säkert han tagit en och annan öl för mycket, att han skrattat och haft roligt. Jag tror till och med han berättat en och annan rolig historia om regering och riksdag.

Annars vore han inte mänsklig. Det leder inte till en konstitutionell kris.

Kungen är inte mer än människa eller kanske det är det han är. Men moralpaniken som sprider sig som en löpeld i tabloiderna och press, påverkar även honom. Ska alla som växte upp på sextio och sjuttio talets mer liberala och friare vindar till slut ställas inför löpsedel och avrättas? För då var det mycket tuttar, stjärt, sex på t.ex. film. Tänk om alla dessa nu helt plötsligt måste stå till svars. Tidningarnas spaltmeter skulle inte räcka till.

För idag är det en nymoralism som sveper över oss, i takt med nyliberalismens intåg i våra liv.

De hänger ihop och skapar en paradox – förverkliga dig själv och trampa på andra men tro även på Gud och var lite skenhelig – bara ingen kommer på dig. Se den viktorianska eran, händerna på täcket ( men gärna ett par under, om ingen ser dig, då är det ok ).

Är det en sådan värld vi vill ha?

För tabloidtidningar och viss media befinner sig där. Utan att ens förstå det.

Så för mig handlar det här mer om Kungen. Det handlar om hela den moralpanik som är på väg in i svenskt samhälle och viss media som är med och skapar den bilder – att vi ska vara ofelbara.

Och det gör att det mänskliga suddas bort på många olika plan. Det är synd att dessa människor inte ser det själva utan sveps med i det som nästan liknas vid en inkvisition. Kanske ska kungen kastas i Stockholms ström och där avgörs det om han flyter eller inte. Synd, han kom inte upp till ytan, alltså var han oskyldig. 

Men vi sålde några lösnummer.

Annonser

4 comments on “Moralpanikens mediaSverige

 1. Patrick
  juni 2, 2011

  Bra talat och skrivet Robert! /Patrick S.

  • tioockendroppe
   juni 2, 2011

   Det var skrivet ur hjärtat och dessutom har jag under några dagar – senast för några minuter sedan från min dotter – hört kommentarer från människor, som börjar bli trötta på det här, och då är det medier och tidningars roll. Sedan tycker jag man ska se det i ett större perspektiv, där det handlar mer än om kungen utan vad medier är kapabla till, om de i sitt elitistiska sätt att se världen glömmer sin egen moral.

 2. medundersåte
  juni 3, 2011

  Tack för ett mycket välskrivet inlägg, jag har själv varit inne på liknande tankegångar. Nu när det är sommar så får väl Hans Majestät hålla sig inne på sitt slott för det finns ju gott om lättklädda kvinnor som är ute i värmen. Badstränder är ju inte ens att tänka på att besöka, då skulle det antagligen bli revolution direkt…

  • tioockendroppe
   juni 3, 2011

   Badstränder kan vara farliga saker. I alla fall om man är kung. 🙂 Skämt åsido, tack.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: