Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Landet där stjärnorna regnar

Vem kan ens vara förvånad över att CIA opererar i Sverige?

Ibland är verkligheten likadan som dikten.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/usa-spanade-i-sverige-utan-tillstand

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/utlandsk-underattelsetjanst-i-sverige_6186333.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/usa-spanade-i-sverige-utan-tillstand_6186593.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sapo-stoppade-cia-operation_6186331.svd

I min berättelse Landet där stjärnorna regnar, opererar CIA i Sverige med hjälp av ett svenskt säkerhetsföretag. CIA och då USA, anser sig ha rätten eftersom de under de senaste tjugo åren varit ensam supermakt. Under det kalla kriget fanns en annan ingång – det var kriget under ytan. Sverige hade ju ett kontraspionage som enbart några få visste om, bl.a. Tage Erlander. Det var i syfte bl.a. om det skulle ske en invasion från öst.

Spionage är ingenting nytt och operationer på främmande makts mark av den ledande makten i världen. Det har förekommit sedan – minst – romarnas tid. På ett vis kan man nog likna USA vid romarriket. Makten utgår från Washington – Rom – och man har olika lydstater officiellt och inofficiellt.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13065667.ab

Anledningen är den ekonomiska makten, som hänger ihop med det militära.

Men den balansen kommer snart ändras, eftersom Kina kommer växa om USA ekonomisk och då även militärt. På femtiotalet var kommunismen det stora hotet, under senaste åren har det blivit Islam och muslimer. En supermakt behöver alltid fiender. Det handlar inte så mycket om makt, som om pengar. Krig är pengar och det som sker efteråt, med återuppbyggnad. Det är idag en hel industri.

Och spionage och underrättelser är viktiga.

Sverige är en arena för det.

I vår ” neutralitet ” drar vi till oss olika grupper. Så har det alltid varit. Under det kalla kriget och även världskriget var vi en arena för möten och spionage i en osynlig värld. Det finns dokumenterat i flera böcker. Så är det nu med. Det behövs den här typen av arenor, som blir mötesplatser och där fiender försöker lura varandra.

Jag skickar med ett kort utdrag ur Landet där stjärnorna regnar. 

Bernhard Josefsson satt med sin delägare Tim Radcliffe och för ett ögonblick hade de tystnat. De var tvungna att fatta beslut, omgående. Det var morgon och männen satt tätt intill varandra i källaren, i det specialbyggda rum vid träningsanläggningen som enligt ritningen byggts för ett gym men som företaget även fått pengar via staten till att vara ett skyddsrum.

Den svenska staten var alltid generös, brukade Josefsson säga så där ironiskt.

Om svenska staten skött sina kort rätt skulle inte deras tjänster behövas.

Men de var lika generösa där med, att skära ner försvaret och förändra lagstiftning.

Allt skulle privatiseras och sen läggas på entreprenad.

Bernhard Josefsson hade stängt dörren bakom sig tidigare på natten och suttit här i timmar sedan Björk och den där idioten Barbados rapporterat in. Josefsson kunde knappt hans riktiga namn och just nu såg han bara det där idiotiska leendet när Barbados berättat vad som hänt. Som om han förväntat sig beröm, som en stolt jävla tupp som satt på tusen hönor.

De hade skickat iväg bägge till ett säkert ställe, på olika orter.

– Hur fan kunde vi tillåta att det där mentala kalhygget kom in i organisationen? hade Bernhard irriterat väst fram ett antal gånger under timmarna i rummet och hans blick hade varit fylld av ilska.

Han var känd för sitt temperament men nu kändes det som mer än vanlig ilska. En växande desperation. För vilken gång i ordningen han sade mentalt kalhygge hade Tim Radcliffe tappat ordningen på.

Han förstod att Ben – Bernhard – var irriterad på sig själv för att låtit övertalas.

– Det var ju på rekommendation av vår huvudpartner, svarade Tim Radcliffe.

De nämnde aldrig huvudpartnern vid namn. Det var en överenskommelse, allt för säkerheten. Tim Radcliffe var numer svensk medborgare, gift med Eva. De hade träffats i London, när hon arbetat som Au Pair. Det var arton år sedan och nu bodde han i Sverige.

– Det vet jag för fan, det är inte det  jag menar. Först den där jävla Somaliaungen och så det här. De skulle bara skrämma den där jävla psykologen att inte rota så innihelvete men ingen sade någonting om att använda eldverkan.

Bernhard Josefsson var en välväxt man. Runt en och nittio, nyligen fyllda 45, vältränad som en tjugofemåring. Vd för Swed. sec corp – SSC. Före detta marinjägare, vidareutbildad i England där han träffade Tim Radcliffe för tjugo år sedan. Tim Radcliffe hade precis kommit hem från Falklandkriget året innan.

SSC var ett företag som enligt deras egen hemsida arbetade med förebyggande skydd för företag, organisationer och privatpersoner. Deras gemensamma skapelse. Ett företag för privat skydd, likväl större organisationsförändringar. Om du vill ha en egen privatarmé, vänd dig till SSC, hade en elak reporter på lokalblaskan skrivit.

Han hade skrivit om hur Sverige beväpnar sig med privatarméer, med regeringens goda minne och kommunens pengar, en armé med legoknektar. Hur de får lokaliseringsstöd och nystartspengar. SSC var ett exempel, det fanns fler i Sverige.

Som tur var hade ingen av de större dagstidningarna hängt på.

Och lokalteve hade låtit Bernhard få uttala sig, i en stor intervju. Bättre reklam kunde de till slut inte fått eftersom han känt att reportern varit lite ung och korkad, och inte läst på tillräckligt.

– Och vad fan gör vi nu? Polisen är inte dummare än att de snart står här och knackar på. Spelar ingen roll vilka kontakter vi har. Men det finns en utväg. Du vet det redan. Vi måste göra det.

Det var längesedan han sett Ben – han kallade Bernhard så – så irriterad. Och han förstod varför. Det hade tagit dem fyra år att bygga upp ett klientel, att skapa sig ett gott rykte.

Och så händer det här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: