Robert Klåvus

Berättelser kan göra oss medmänskliga

Blodet flyter under broarna

Hur förändrar och påverkar du hat?

Jag slog upp ordet hat på NE:

Ytterst djupt känd motvilja vanl. mot ngn/ngt som uppfattas som ett hot, en ond maktfaktor.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/usa-israel-vi-ar-inte-overens_6181349.svd

Och det är väl så sidorna ser på varandra, när vi tittar på mellanösternkonflikten mellan Israel och Palestina.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/obama-talar-till-nationen

http://www.dn.se/nyheter/varlden/abbas-manar-obama-pressa-israel

Ju längre tid det flyter blod under broarna, kommer hatet att förstärkas. Barack Obama försöker göra en svängning i USA:s mellanösterpolitik – om än lite mer kosmetisk men ändå. Men oavsett hur mycket han försöker lägga om politiken, finns hatet och blodet kvar i flyktinglägren i Gaza eller hos Israeler som sett nära dö.

Jag skulle vilja veta vad han har för plan för hatet. Det som finns under ytan och som inga lagar eller överenskommelser löser.  Senast för någon dag sedan pratade jag om Italien och nämnde att en jag känner – som kommer från norditalien – tycker väldigt illa om syditalienare. De från Napoli är tjuvar och ett pack. De är inte vatten värda. Idag, 2011.

Ibland påminns jag även om en monolog om att visst vore det härligt om alla människor i världen älskade varandra. Vi borde alla kunna vara vänner. Det är stor härlig komik, när det går från hela stora världen som han vill omfamna men till slut är det bara jag själv som duger. Ibland finns det faktiskt en sanning i det. Vi står oss själv närmast.

Och då funderar jag på hur Obama och alla innan honom, funderar. För hatet har bara ett ansikte när det kommer till blodet som flyter under broarna.  Jag har sett det, mött det. I ett antal samtal där hatet är så starkt att inga argument om medkänsla och medmänsklighet biter. Det är helt oresonligt, eller så blir det så där tyst, att det inte lyssnar. För blodet flyter under broarna, även om vi inte ser det.

Som i forna Jugoslavien. Som i norra Indien, som folkmordet i Armenien. Även om åren går, flyter blodet under broarna. Det gör sig påmint, genom berättelser, genom minnen. Hur ska Obama eller andra göra för att komma åt hatet? Israel och Palestina är mer än religion, kultur, etnicitet. Det är mer än arv, minnen. Det är någonting som ympas in i själen från det du är liten, vare sig du vill det eller inte. Vad ska Obama och andra göra för att komma åt det? För samtidigt får vi inte ge upp hoppet utan måste vägen dit – hur leder vi generationer vidare för att upptäcka det hoppet.

Därför ger det mig hopp att ha varit på Emerichfondens utdelning av skolornas fredspris. För det finns hopp.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: